Főoldal / Hírek / Érdekességek / Veseelégtelenséggel küzdők, figyelem! A dialízis alatti erőedzés csökkenti a gyulladási folyamatokat

Érdekességek

Veseelégtelenséggel küzdők, figyelem! A dialízis alatti erőedzés csökkenti a gyulladási folyamatokat

2019.12.02

A krónikus veseelégtelenségű betegek gyakran inaktívak és így jelentősen csökken a fizikai terhelhetőségük is, mivel a vesék nem pusztán kiválasztó szervek, így ennek a betegségnek következményei változásokat idézhetnek elő a homeosztatikus és az oxidatív rendszerben, a purinerg szabályozó rendszerben (A purinerg  szabályozás, amely a sejteken kívüli jelátvitel egyik formájánál nyilvánul meg, amelyet purin nukleotidok, például adenozin és ATP közvetítnek), a sejtosztódásban, az oxidatív stresszben, vagy a vérlemezkék összecsapzódásában.

Brazil kutatók, dialízis alatt álló betegek szervezetét vizsgálták erőedzés hatására. Korábban még csak inkább aerob, vagyis kifejezetten megfelelő oxigénellátottság mellett végzett edzést vezettek be annak érdekében, hogy javuljon a dializált betegek oxigénfelvétele, vérnyomása, vérzsír koncentrációja és a pszichés egészsége.

A vesék többszörös funkciója miatt a veseelégtelenséggel küzdők sokszor szenvednek különböző társbetegségekben, így egy majdnem 2,6 millió beteg adatait tartalmazó vizsgálat során kiderült, hogy a veseproblémások esetében fordul elő legnagyobb arányban valamilyen társbetegség, a felírt orvosságok száma náluk a legmagasabb, náluk a legmagasabb a halálozási arány, és a legnagyobb eséllyel lesznek egy éven belül ellátásra szorulva.

A vizsgálatba 34 beteget vontak be, akik dialízis alatt álltak és nyolc héten keresztül, heti három alkalommal egy 12 gyakorlatból álló, különböző izmokat megmozgató edzést végeztek. A hatást a nyolc hét elteltével ülő-álló teszttel (Sitting-Rising-Test) ellenőrizték, egy oxidatív profilt állítottak fel, és a purinerg enzimaktivitást mérték meg.

Az ülő álló tesztben javulás a résztvevők 75%-nál következett be. Az erőedzés csökkentette az oxidatív stressz markereket, melynek következtében beindultak az enzimatikus védőmechanizmusok és egyaránt az attól független protektív, védő folyamatok. A purinerg szabályozó rendszerben pedig szignifikánsan csökkent az enzimaktivitás.

zeitschrift-sportmedizin.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu