Főoldal / Hírek / Érdekességek / Van pozitív hatása a napnak?

Érdekességek

Van pozitív hatása a napnak?

2015.12.02

1. Erősíti a csontokat és a fogakat. A Napsütéses országokban a D-vitamin hiány szinte ismeretlen, mert a testünk UV sugárzás hatására a bőrünkben a 7-dehidrokoleszterinből elő tudja állítani a D-vitamint. A D-vitamin fontos a csont mineralizációja (ásványi anyag tartalom) szempontjából mivel segíti a kalcium és foszfor felszívódását a bélben, és pótolja a veszteségét a vesében. Elegendő heti háromszor 5 - 10 perc a napon, hogy feltöltse a D-vitamin raktárakat.

2. Szebbé teszi a bőrünket. Ha mértékkel napozunk bőrünk vonzó barna színe segíti megelőzni a pattanások kialakulását. Vannak olyan bőrbetegségek, amelyek gyógyulásában segít a napsugárzás, ilyen betegség például a pikkelysömör nevezetű bőrbetegség.
Hátrány: Ha túlzásba visszük a napozást, nem csak leégünk, de károsulhat a sejt DNS-e is, amely erősíti a melanoma vagy bőrrák kialakulásának kockázatát. A nap gyorsítja a bőr öregedését és a ráncosodást. A legfontosabb az, hogy rövid ideig napozzunk, kora reggel vagy késő délután, megfelelő védelemmel.

3. Serkenti az immunitást. A napsugarak képesek a fehérvérsejtek számát serkenteni, amelyek fertőzés esetén az elsődleges védelmet biztosítják a szervezet számára.

 Hátrány: Ha eltúlozzuk a napozást, vagy nem védekezünk megfelelően az ellenkező hatás lép fel. Védekezőképességünk meggyengül és a leégés mellett, fogékonyabbak a fertőzésekre.

4. Kiegyenlíti a koleszterin szintet.

Azok az emberek, akik napsütötte helyen élnek kevésbé lesznek kitéve kardiovaszkuláris (szív-keringési) betegségeknek és a koleszterin szintjük is kiegyensúlyozottabb lesz. Bizonyított tény, hogy a koleszterin szint nyáron alacsonyabb, mert az UV sugár fontos a koleszterin metabolizmusában. Amikor napozunk, csökken a koleszterin szint és megakadályozza, hogy az artériákban lerakodjon, így csökkenthető a rögképződés lehetősége.

 

5. Csökken a vérnyomás.

A nap értágulatot okoz a felületes erekben és fokozza a vérkeringést a bőrben, csökkenti az artériás vérnyomás értékeket. Meg kell említeni ismét a D-vitamint, mert ennek a jelenlétében csökken a paratiroid hormon szint (amely a csontokból a kalciumot felszabadítja, és szabályozza a vérnyomást).
Hátrány: a rossz keringésű embereknek megduzzadhat a lába és fájhat. Profi sportolók is kerüljék a napozást verseny előtt, mert a nyomás csökkenés a fáradt lábakat okozhat.

6. Csökkenti a rák kialakulásának lehetőségét.

A mediterrán térségben ritkábban fordul elő az emlőrák, vastagbélrák, stb. mint az északi országokban. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a D-vitamin természetes védelmet jelenthet a tumorok ellen. A legújabb kutatások szerint, a napfény nem csak a mell- és vastagbélrák kivédésében segít, hanem más tumorok, például petefészek, húgyhólyag, méh, gyomor, prosztata és limfomák (a nyirokrendszerben kialakuló, magukból a nyiroksejtekből kiinduló rosszindulatú daganatos megbetegedés) ellen is hatásos.

Hátrány:viszont a túlzott napozás megfelelő védelem nélkül bőrrák kialakulásához vezethet. Tehát mindig mértékkel.

7. Segít a depresszió kivédésében és kigyógyításában

Az UV sugarak növelik egy olyan neurotranszmitter (ingerület átvivő) anyag termelését, amely a jó közérzetért felelős: ez a szerotonin, amely részt vesz az alvás, a testhőmérséklet és a szexuális viselkedés szabályozásában.
Hátrány: vannak emberek, akik függővé válnak a naptól és saját barnaságuktól, ezt a betegséget tanorexiának hívják.

8. Javítja az alvás minőséget.

Ez az UV sugarak a melatoninra gyakorolt hatsának következménye, amely felelős a számos funkció mellett, az alvási ciklusok szabályozásáért. Amikor van fény, a melatonin szint csökken és úgy érezzük és még éberebbnek és aktívabbnak érezzük magunkat, amikor nincs , akkor épp ellenkezőleg hat.

9. Serkenti a szexuális életet.

Bizonyított tény, hogy aki mértékkel napozik annak növekszik a tesztoszteron szintje a vérben, és ez az egyik a szexuális étvágyért felelős hormon.

10. Segít a sclerosis multiplex ellen.

Talán a magyarázat erre az immunrendszerben kereshető, mert SM egy autoimmun betegség, ahol a sejtek saját védekezőképessége sérül, mivel idegsejteket borító mielinhüvely károsodik. Ha a Nap képes javítani a védelmi rendszer, elkerülhető lehet az ilyen típusú immunológiai rendellenesség.

Viszont vannak egyéb negatív hatások is:

Elvakította a nap. Tartós napozás szemkárosodást okozhat és a szürke hályog akár négyszer nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, amely a vakság fő oka a világon. A szemlencse átlátszó, de amikor a napfény károsítja a retinát, átlátszatlanná válik, hogy megakadályozza a fény bekerülését és így szürke hályog alakul ki. Viseljen megfelelő fényvédelemmel ellátott szemüveget.

Napallergia.  A nap allergiát különböző szerek közvetítik (élelmiszer, fényvédelem krémek, parfümök, gyógyszerek, klór), amelyek bőrünkkel rendszeresen érintkeznek, és csak akkor váltanak ki  allergiás reakciót, amikor  napra megyünk. A lakosság 20% -nál fejlődik ki nap allergia bizonyos életszakaszban és bőrpír, viszketés és kiütések megjelenésében nyilvánul meg.

http://www.sportlife.es




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu