Főoldal / Hírek / Érdekességek / A túledzés

Érdekességek

A túledzés

2023.02.22

Miképpen lehet megállapítani, amennyiben túlzásba vittük a fizikai aktivitást?
A túledzés jellemzően azoknál az embereknél fordul elő, akik túl agresszíven, túlzott mértékben próbálkoznak fizikai szempontból megfelelni a saját vagy edzőik elvárásainak annak érdekében, hogy formába lendüljenek vagy lefogyjanak.
Azok, akik túlzásba viszik az edzést, az alábbi tüneteket, jelzéseket tapasztalhatják magukon:
- Kiterjesztett izomfájdalom, ami túl sokáig is tart: Egy megterhelő edzés utáni izomfájdalomnak három napig szabad tartania, legfeljebb négyig.
- Csökkent immunválasz: A szokásosnál gyakrabban előforduló betegség szintén lehet a túledzés következménye.
- Megnövekedett sérülések száma: A gyakori vagy ismétlődő sérülések általában annak a biztos jele, hogy valami nincs rendben szervezetünkben. Az állandó fáradtság, az ingerlékenység és az alacsony energiafelhasználás azt jelezheti, hogy túl gyorsan és komoly mértékében is túlzásba vittük az edzést.
- Az edzés korai, kezdet szakaszában való elfáradás: A korán jelentkező izomfáradtság (általában) lehet annak a jele, hogy valami nincs rendben.
- A teljesítmény szintek hirtelen változása vagy a gyors teljesítmény hanyatlások elérése: Ha lassan térünk vissza edzés után a kiindulási állapotunkba vagy nem haladunk előre a kívánt mértékben, akkor ez is lehet  annak jele, hogy túl messzire mentünk az edzés mennyiségében, intenzitásában.
- A nyugalmi pulzusszám növekedése: A gyakori testmozgásnak csökkentenie kell a nyugalmi pulzus mértékét, de az ellenkező hatás is jele lehet a túledzésnek  A pulzusszám növekedése akár súlyos problémát jelezhet vagy szív- és érrendszeri változás jele is lehet.
- Az edzések mindenek feletti előtérbe helyezése: A mindennapi magánéletbeli és a munkához kapcsolódó tevékenységek háttérbe szorítása  az edzésekre hivatkozva általában azt jelzi, hogy kényszer vagy egészségtelen a munka és a magánélet egyensúlya.
- A depresszió vagy a szorongás jelentkezése: ami pont az edzések hangulatjavító hatásával ellentétes tünet, hosszú távon szomorúságot vagy letargikus érzést okozhat. Ez is jelentkezhet, azoknál, akik túledzési zavarral küzdenek, szoronghatnak és idegesek is lehetnek az edzés elmaradásának gondolatára.

Miért kockázatos a túledzés?

A túledzés kockázatos, mert számos rövid és hosszú távú egészségügyi problémához vezethet, azin felül, hogy nem érjük el a kívánt hatást.

Rövid távon a túledzés jelentős hatással lehet a hangulatra és az energiaszintünkre. A túledzéssel járó fáradtság és az alacsony energiaszint, a fáradtság korai jelentkezése irritációt, haragot, alvási problémákat, iskolai vagy munkahelyi problémákat, valamint a tipikus érdeklődési körök és hobbik élvezetének hiányát okozhatja.

Az egyik leggyakoribb jelzés, ami akkor jelentkezik, amikor túl sokat és túl gyorsan csinálunk valamit, az emelkedett nyugalmi pulzusszám, az étvágytalanság vagy a hirtelen hangulatváltozások, amelyek során alvászavarok is előfordulhatnak.
Ebben az esetben megnő a sérülések kockázata, például stressztöréseket, izomfeszüléseket, ízületi fájdalmait, ínhüvelygyulladását is okozhat.
Amikor a testnek nincs ideje meggyógyulni, a sportolók túlzott mértékű sérüléseket kockáztatnak, például íngyulladást, fáradtságot vagy ínszakadást, ami megnöveli a jövőbeli sérülések kockázatát is.

Hosszabb  távon a túledzés egyaránt károsíthatja a vesét és a szívet, illetve más súlyos következményei is lehetnek, mint például a rabdomiolízis (ennek tüneteként izomfájdalom, izommerevség, gyengeség jelentkezhet, amely akkor is fordulhat elő, ha túl sok az edzés időtartama és intenzitása. A rabdomiolízis súlyos (és potenciálisan halálos) egészségügyi állapot, amelynek során a sérült izomszövet fehérjéket és elektrolitokat szabadít fel a vérbe, ami károsíthatja a szívet és a vesét.

Ha úgy gondoljuk, hogy intenzív testmozgás után rabdomiolízis fordulhat elő, sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Nőknél a következetes túlterhelés következtében menstruációs zavarok vagy korai kezdetű csontritkulás alakulhat ki, míg a férfiak ennek következtében csökkent nemi vágyat tapasztalhatnak magukon.
Idővel a túledzés az immunrendszert is veszélyeztetheti - különösen, ha hosszú távú állóképességi gyakorlatokról van szó, mint például a maratoni futás vagy az intenzív edző termi terhelés.

Az idő múlásával a túledzés hozzájárulhat vagy súlyosbíthatja a mentális egészségi állapotokat, például a depressziót, a szorongást egyaránt.

Szerkesztői megjegyzés: Mindent csak fokozatosan, mértékkel, ami persze nem olyan egyszerű, hiszen a kismértékű terhelésnek még nincs hatása, a nagymértékű terhelés pedig a fenti tünetekhez vezethet.




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu