Főoldal / Hírek / Érdekességek / Psziché és sport a COVID-19 idején

Érdekességek

Psziché és sport a COVID-19 idején

2020.06.08

Az ENSZ egészségügyi világszervezete a WHO közleményben adta ki, hogy milyen stresszkezelési módszereket ajánl mozgással és az egészséges életmód megtartásával a COVID-19 betegség alatti stresszhelyzetben. Ebben a témában két tudományos szaklap, a Nature és a New England Journal of Medicine is közölt publikációt. 

A korona vírus okozta  világjárvány kitörésének elején az aggodalom és a félelem volt az uralkodó, de idő közben több pszichét terhelő jelenség is kialakult ennek hatására.

Ehhez tartozik a karantén alatti normálistól eltérő aktivitás és rutin, az egyedüllét és depresszió, ugyan úgy, mint a gyakori, káros alkohol és szerhasználat, szuicid viselkedés és erőszak. Egyre nagyobb teret kapnak az idő múlásával a pszichés problémák és azt sem lehet bizton állítani, hogy a vírus pár hét alatt lecseng. Földrajzi tekintetben és országonként természetesen nagyon eltérő mértékű, mind a megbetegedések, mind kigyógyultak, mind az elhalálozások száma és a lakosságszámhoz viszonyított aránya. Az egyik legfontosabb tevékenység, hogy próbálja meg mindenki megelőzni ennek a teljesen atipikus helyzetben a pszichés tényezők megjelenését. Megoldás mindenhol és mindenkinél más módszer lehet, de az egyik legfontosabb, hogy olyan

prevenciós tevékenységeket kell beiktatni a lakosság életébe, hogy a pszichés egészség megmaradjon.

A mozgás az edzés és a sport ehhez pozitívan járulhatnak hozzá.

A mozgásterápiás módszerek bizonyítottan hatásosak a prevencióban és a terápiában is a szorongásos megbetegedéseknél, depressziónál, skizofréniánál, szerhasználatnál.

A rendszeres testmozgás hiánya egyre inkább jellemző társadalmunkban és az egészség érdekében végzett „éltető testmozgás” prevenciós szempontból is egyre fontosabbá válik a mentális megbetegedések megelőzése szempontjából is.

Azokban az időkben, amikor az embereket folyamatosan arra ösztönzik, hogy, amennyiben lehetséges maradjanak otthon, ez még jobban érvényesülhet, mint eddig.

A fizikai távolság fenntartására irányuló intézkedések azért mindenki számára lehetővé teszik, hogy fizikailag aktív maradjon és a szabadban vagy otthon karanténban is végezzen egyéni testmozgást.

sportmedizin




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu