Főoldal / Hírek / Érdekességek / Rendszeres kerékpározással az egészségünkért I.

Érdekességek

Rendszeres kerékpározással az egészségünkért I.

2021.10.10

Sokszor és sok helyen, számos fórumon, konferencián, kongresszuson beszélünk róla, sokszor leírtuk, elmondtuk már, de sosem elég megismételni:

Az egészséges életmód egyik alapfeltétele a rendszeres, megfelelő mértékű fizikai aktivitás, a rendszeres sportolás.

Ha rendszeresen és eleget mozgunk, nagyon sokat teszünk szervezetünk jólétéért, hiszen azzal jelentősen csökkentjük az elhízás, a szívbetegségek, rákos megbetegedések, a cukorbetegség és a mentális betegségek kialakulásának esélyét. Mindezt most a kerékpározás kapcsán fogjuk ismételten megerősíteni és egyéb jótékony hatásaival kiegészíteni, hiszen a biciklizés az egyik legjobb módja, hogy az ülő életmód okozta károkat enyhítsük, vagy teljesen el is tüntessük.

A kerékpározás az a sporttevékenység mely szinte bármilyen korban űzhető és élvezhető, egészen gyerekkortól idős korig. Amellett, hogy egészséges tevékenység, szórakoztató is, jó kikapcsolódás, illetve, ha már beruháztunk a kerékpárra onnantól kezdve olcsó is és nem utolsósorban környezetkímélő. Létezik persze a szobakerékpár, ami persze nem annyira szórakoztató, de „ha ló nincs szamár is jó” alapon mégiscsak megoldás lehet a mozgásigény megfelelő kielégítésére.

A biciklivel való munkába vagy boltba járással nagyon sok időt is megspórolhatunk, hiszen nem csak, hogy a közlekedési dugókat kerüljük el vele, de a napi sporttevékenységet is gyakorlatilag egyszerre „letudhatjuk”. Becslések szerint közel egy milliárd ember kerékpározik naponta, utazás, kikapcsolódás, vagy sportolás céljából.

Kerékpározással a jó egészségért és erőnlétért

Heti 2-4 órányi mozgással már jelentősen javíthatjuk egészségi és fizikai állapotunkat.

  • A biciklizés ezen felül egy kíméletes sporttevékenység az ízületek, az izomzat, a szalagok és a belső szerveink számára.
  • Hatékony izomfejlesztő, hiszen gyakorlatilag az összes jelentős izomcsoportot megmozgatja.
  • Könnyen végezhető tevékenység, nem csak elsajátítani könnyű, de a gyakorlása során is, mindenki a maga állapotához mérten űzheti, olyan intenzitással, olyan mértékű terheléssel amilyennel csak szeretné.
  • Növeli az állóképességet, az erőt és a tüdőkapacitást is.
  • Nagyon jó kikapcsolódás, nem mellesleg a szabad, friss levegőn is űzhető.

A rendszeres kerékpározás egészségügyi hasznossága

A biciklizés során leginkább a szív, az erek és a tüdő vannak munkában, mélyebben lélegzünk, izzadunk, testhőmérsékletünk emelkedik és mindezek együtt jelentősen javítják a kondíciót, állóképességet, koordinációs képességet.

A rendszeres kerékpározás legjelentősebb egészségre gyakorolt hatásai:

  • szív és érrendszer erősítése
  • izomerő és rugalmasság javítása
  • ízületi mobilitás fejlődése
  • stresszcsökkentés
  • tartásjavítás, koordináció fejlesztés
  • csonterősödés
  • testzsír csökkenés

A kerékpározás közel sem csak a szervezetünkre hat pozitívan, jelentősen javítja mentális állapotunkat is és számos betegség kialakulásának megelőzésében is segítségünkre válik. (folytatjuk)

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/cycling-health-benefits

https://www.welovecycling.com/wide/2016/10/30/shouldnt-stop-cycling-autumn/




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu