Főoldal / Hírek / Érdekességek / Napi plusz 500 lépés és 14%-kal alacsonyabb a CVD-kockázata idősebb felnőtteknél

Érdekességek

Napi plusz 500 lépés és 14%-kal alacsonyabb a CVD-kockázata idősebb felnőtteknél

2023.03.03

A napokban a ’Cardiology News’ tudományos szaklapban megjelent cikk szerzői (Birmingham, Alabama Egyetem, USA) 452 fő 78,4 átlagéletkorú személy lépésadatait elemezte 2017-től. A vizsgálati csoport tagjainak közel 60%-a volt nő és 20%-uk tartozott a fekete népesség körébe, a vizsgálatban résztvevők négy éven keresztúl hetente legalább 3 napig és naponta legalább 10 órán keresztül viselték derekukon a gyorsulásmérőt.

Az idősek tehát, akik négy éven keresztül naponta plusz 500 lépést tettek hozzá a napi lépésszámukhoz, 14% -kal csökkentették a kardiovaszkuláris események kockázatát.

A szerzők a koszorúér-betegség, a sztrok és a szívelégtelenség halálos és nemfatális kardiovaszkuláris betegségének (CVD) előfordulását vizsgálták összevetve a lépésszámokkal.

Megállapításaik szerint a megszokott napi fizikai aktivitás minden további 500 lépéséhez a CVD esemény kockázatának 14% -os csökkenése kapcsolódott.

Az átlagos lépésszám napi 3,447 lépés volt, a vizsgált populációból 34 résztvevő (7,5%) tapasztalt egy CVD-eseményt. A CVD kumulatív kockázata szignifikánsan magasabb volt (11,5%) azon felnőttek esetében, akik naponta a legalacsonyabb lépés számmal (2,077 lépés/nap) rendelkeztek, szemben a legmagasabb lépést megtett csoport tagjaival (3,5%), akik legalább 4,453 lépést tettek meg naponta.

Ezenkívül, azok, akik a lépésszámot figyelembe véve a legfelső negyedbe tartoztak 77% -kal csökkentették a 3,5 éven belüli CVD előfordulását.

Ezek az eredmények nem csökkentik a nagy intenzitású fizikai aktivitás fontosságát, de ösztönző lehet az idős felnőttek esetében arra vonatkozóan, hogy a napi lépések számának kismértékű növekedése is komoly előnyökkel járhat.

Szerkesztői megjegyzés: Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a fizikai aktivitás relatív kis mértékű növelése is kumulatív előnyökkel járhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. A napi lépésszámok növelése lehetővé teszi az orvosok számára, hogy mérhető és elérhető célokat tűzzenek ki az idősebb betegek számára, vagyis azt, hogy a fizikai aktivitás kis mértékű növelése is értelmes előnyökkel járhatnak a szív egészsége számára. További kutatásokra van szükség az egyéb tevékenységek (kerékpározás, úszás) CVD-re gyakorolt hatásának értékeléséhez az idősebb népességben.

https://www.mdedge.com/cardiology/article/261552/cardiology/500-more-steps-day-tied-14-lower-cvd-risk-older-adults




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu