Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mozgás=Egészség

Érdekességek

Mozgás=Egészség

2019.12.31

Fogadalom az év elején: mozgás minden nap!

és motiváljon mindenkit, hogy  

a rendszeres mozgás számos betegségtől óv meg minket

Mászás agyvérzés után

A mászáshoz különböző fogó, rúgó és húzó mozgásokat használunk. Ez nem csak az izomzatra van jó hatással, hanem a motoros képességekre és az egyensúlyra is. Főként a keresztező mozgások által kell az embernek mindkét agyféltekét használni. A neurológusok szerint mászás közben olyan neuronokat aktiválunk, amelyek különben pihennek. Ezért a mászás ideális terápia, agyvérzés után. A sportmozgás természetesen a hátfájások panaszaiban is nagyon hatékonynak mutatkozott.

Úszással az asztma ellen

Az úszás alatt egy asztmás teljesítménye megkétszereződik a szárazföldihez képest. Ez a folyamatos légzésritmus fenntartásával függ össze. A vízben történő kilégzés erősíti az izmokat és a hörgőket. Ezen felül a fürdőkben előforduló melegebb levegő is jót tesz az asztmásoknak. Aki rendszeresen úszik, kevesebb esetben fog rohamot kapni és a gyógyszerfogyasztási igénye is csökken. Az „aqua joggingnak” és „aqua fitnessnek” is hasonló hatásai vannak.

Futás és rák

Rákos megbetegedések esetén utoljára gondol bárki is a futásra, mint gyógyszerre. Pedig számos kutatás alátámasztja, hogy az állóképességi sportoknak sejtfiatalító hatásuk van és ezáltal erősítik az immunrendszert. Ezek mellett a visszaesés veszélye is csökken, így nagyobb esélye van az egészséges életre a rendszeresen sportolónak. A kemoterápia mellékhatásait is csökkenti a futás. Leukémiára, bél, mell és prosztatarákra már bizonyították a futás egészséges hatásait.

Tánccal a csontritkulás ellen

A csontállomány csökkenése mögött a mozgásszegény életmód áll. Igen idős korban is igaz az állítás, hogy minél sokoldalúbban terheli az ember a csontrendszerét, annál ellenállóbbá válik az. Ezért a tánc a legmegfelelőbb mozgásforma. A tánc alkalmával alacsony a balesetek előfordulásának veszélye, miközben izom és egyensúlyfejlesztő hatása van. Sok különböző testrészünket használjuk, ahol a csontozatunk is erősödni fog. A táncosok combcsontja például nagyon erős. Arról ne is beszéljünk, hogy a táncolás nagy örömöt okoz!

https://www.barmer.de/gesundheit-verstehen/bewegung-und-fitness/sport-als-medizin-25616

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu