Főoldal / Hírek / Érdekességek / Miért is jó a kerékpározás?

Érdekességek

Miért is jó a kerékpározás?

2014.04.30


A kerékpározás számos pozitív egészségügyi hatást gyakorol a szervezetre. Szerencsére napjainkban reneszánszát éli, köszönhetően kiváló rekreációs hatásának, az autózáshoz viszonyított olcsóságának, illetve a környezetünk megóvásáért, a levegő minőségéért érzett felelősségnek.

A biciklizés az aerob, ciklikus mozgásformák közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a kerékpározás során ugyanaz a mozdulatsor egymás után gyorsan ismétlődik, és a mozgás dinamikus, vagyis oxigén jelenlétében megy végbe.

Kerékpár és keringés

A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert. Kerékpározás közben a légzésszám emelkedik és a szív munkája fokozódik: a pulzus nő, a vérnyomás emelkedik, ezáltal a vérkeringés élénkül, ami azt jelenti, hogy a szervezet sejtjeihez azonos idő alatt nagyobb mennyiségű oxigén jut el, mint nyugalomban (de a sejtek oxigénigénye ezzel párhuzamosan az intenzív mozgás miatt természetesen emelkedik).

Ezen hatások eredőjeként a rendszeres kerékpározás nagymértékben javítja a terhelhetőséget, a szervezet fizikai teljesítőképességét,a mozgás során lezajló biokémiai változások eredőjeként pedig kedvezően befolyásolja a vér zsírsav- és lipidtartalmát. A praktikus szempontok (könnyű telepíthetőség, egyszerű alkalmazhatóság, a terhelés intenzitásának könnyű szabályozhatósága) mellett nem véletlenül lett a szobakerékpár a kardiológiai terheléses vizsgálatok referenciaeszköze.

Kerékpározás: Atest összes izmát megmozgatja

A kardiovaszkuláris hatások mellett a kerékpározás több más jótékony hatást is közvetít. A mozgás zsírégető hatása miatt jobban láthatóvá válnak az izmaink, a rendszeres igénybevétel okozta vérbőségtől pedig szebb lesz az izomtónusunk. Az ízületekhez kíméletes, jóval kisebb terhet ró az azokra, mint a kocogás vagy a futás. Értelemszerűen csökkenti az elhízást és rendszeres gyakorlással nagyszerűen megelőzi azt.

Mint munkába járó eszköz, sokak számára nagy segítséget jelent a reggeli-délutáni stressz elkerülésében illetve levezetésében. Mivel a kerékpározás a környezetre való nagyfokú odafigyelést igényel, kiváló gondolatelterelő módszer lehet, ami a stressz csökkentésének összes pozitív hatását magában foglalja.

A cikk folytatódik a Webbeteg.hu-n, ide kattintva.

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu