Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mi a teendő a nagy hőségben?

Érdekességek

Mi a teendő a nagy hőségben?

2018.08.20

Most van az év legmelegebb időszaka. Ahhoz, hogy ne szenvedje ennek egészségünk a hátrányát, be kell tartani pár fontos szabályt.

Természetesen sportoljunk mindennap, DE ezt ne a nap legmelegebb időszakában végezzük. Ez az időszak dél és délután öt óra között van. Ha nem tudod az edzésedet más időintervallumba tenni, akkor keress magadnak fedett edzőtermet, ahol nem vagy a napsütés káros sugarainak kitéve.

Nyári időszaknak megfelelő ruhákat viseljünk, annál jobbak, minél világosabb színűek. Fedett fejjel menjünk, az utcára legyen ez sapka, szalmakalap, vagy fejkendő rajtunk.

Folyamatosan igyunk, még ha nem is vagyunk szomjasak. A szervezetnek szüksége van a hűtésre. Lehetőleg vizet fogyasszunk és kerüljük a koffeint tartalmazó italokat.

Kerüljük a magas kalóriatartalmú ételeket. Ilyen időszakban a könnyű ételek fogyasztását helyezzük előtérbe, úgymint a saláták, gyümölcsök és a zöldséglevesek, hogy ne kelljen a szervezetnek külön energiát fektetnie az emésztésbe.  

Kerüljük a nagy és hirtelen hőmérsékletingadozást. Ne menjünk a hideg, légkondicionált helyiségekből rögtön a forró utcára, inkább a fokozatosságra törekedjünk.

A bőrünk egyre kevésbé ellenálló a nap káros sugarainak hatásával szemben, ezért kenjük magunkat minimum 15 faktoros napolajjal.

Kerüljük el a napon elalvást! Gyakori, hogy valaki a strandon vagy a parton elalszik, de ezzel kiszolgáltatjuk magunkat különböző égési sérüléseknek és célpontjaivá válunk a bőrráknak.

Ha olyan személlyel találkozik, akinek hőgutára utaló tünetei vannak, az első és legfontosabb dolog, hogy hívjuk a mentőt. Ezután vagy inkább közben vigyük el hűvös helyre, távol a naptól, és ha van lehetőség hűtsük a fejét nedves ruhával.

Szédülést vagy hányingert érez? Ha ez hosszú ideig áll fenn ne habozzon és forduljon orvoshoz, mert ezek a hő miatti tünetek lehetnek.

Otthon, ne nyissuk ki az ablakokat napközben, ha a külső hőmérséklet magasabb, mint a lakásban, sötétítsük le a szobát. Az esti hűvösebb hőmérsékleten viszont szellőztessünk alaposan. Kerüljük a sütés-főzést ebben az időszakban.

sportlife.es




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu