Főoldal / Hírek / Érdekességek / Hogyan védjük meg a mentális egészségünket karácsonykor?

Érdekességek

Hogyan védjük meg a mentális egészségünket karácsonykor?

2018.12.27

Az ünnepeknek mindenki számára a békességet, nyugalmat és a meghitt együttlétet kéne, hogy jelentsen.

A gyakorlatban mégis sokszor ez nem valósul meg. Hogyan tehetünk ellene? Íme, pár tanács a lelki egészségünk érdekében karácsony idejére.

A családi karácsony

Amikor tervezzük a családi programokat az ünnepek alatt, nagyon fontos, hogy tudjunk határokat húzni. Nem vagyunk szuperhősök, nem tudjuk megszervezni a céges karácsonyt, minden rokont és barátot végig látogatni, és ezek mellett még a gyermekeink iskolai ünnepére is főzni éjszakákba menően. Nem vagyunk szuperhősök. Osszuk be az év hátralévő részére a távol élő rokonok látogatását.

Tervezzük meg, hogy mennyit fogunk költeni

Az ajándékok, a vendégség, az evés-ivás, az utazás igen költséges dolgok. Szabjunk határt a kiadásainknak és tervezzük előre, hogy mennyi pénzt szánunk a karácsonyra.

Vigyázzunk a kalóriákkal

Nem kell szigorú diétát követni az ünnepek alatt, viszont figyeljünk oda a táplálkozásunkra.

ÉS

edzünk az ünnepek alatt is

A sportolási szokásainkkal nem szabad felhagyni az ünnepek alatt sem. Ilyenkor van időnk a természetbe is kimenni, és feltöltődni. Ne felejtsük el, hogy a sport nemcsak a testnek, hanem a léleknek is energiaforrás.

Tegyünk a magány ellen

Nem mindenkinek van tele a naptárja programokkal az ünnepek alatt, és sajnos sokaknak nem az a gond, hogy miképpen látogatja meg szeretteit, mert, hogy egyedül van. A magány ellen viszont tenni kell! Találjunk ki új programokat, hobbikat és ismerkedjünk meg új emberekkel. Nézzünk szét a közösségi médián, hány ingyenes kirándulási, jógázási lehetőség van, és ne habozzunk kimozdulni. Az évnek ebben a szakában ne feledkezzünk meg a rászorulókról sem és csatlakozzunk valamilyen jótékonysági szervezet munkájához önkéntesként.

Optimalizáljuk az elvárásainkat

Nem fogunk pár héttel karácsony előtt tökéletes családra szert tenni és a hatalmas karácsonyfánk alatt egy szépen megterített asztal körül enni. Ha túl magasra tesszük a mércét folyamatos csalódásokban lesz részünk. Nem egy amerikai filmben élünk, alakítsuk a céljainkat a realitáshoz.

Boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek!




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu