Főoldal / Hírek / Érdekességek / Hogyan hat a nőkre a sport?

Érdekességek

Hogyan hat a nőkre a sport?

2014.12.15

Azoknál az idősebb nőknél, akik hetente legalább 1-2 órát tornáznak, egy éven belül jelentősen javulnak a kognitív agyfunkciók – állítja egy új, kanadai tanulmány.

Kanadai kutatók mintegy 155 olyan nőt vizsgáltak, akik életkora 65 és 75 év között volt, illetve gépek segítségével izomerősítő gyakorlatokat végeztek, míg a kontroll csoport tagjai csak egyensúlyfejlesztő és/vagy szinten tartó edzést végeztek.

12 százalékos javulás

Egy év múlva azoknál, akik erősítő edzéseken vettek részt, a kognitív agyműködésben  10.9 – 12.6 százalékos javulást figyeltek meg a teszteredmények alapján, míg azok, akik csak egyensúlyfejlesztő és  szinten tartó gyakorlatokat végeztek, -0.5 százalékos csökkenést mutattak.

A teszt során a döntéshozatali képességet, a konfliktusmegoldó és a koncentrációs képességeket vizsgálták.

Idősebb nőknél kevésbé gyakori az izomerősítő gyakorlatok végzése, annak ellenére, hogy nem csak az izomveszteség mértékét lassítja, de a csontok egészségére is jó hatással van.

A jelenlegi kutatás eredménye talán gyakoribb testmozgásra ösztönzi az érettebb korosztályt is, hiszen a mozgással megelőzhető, illetve lassítható az időskori elbutulás is.

A kutatásról az Archieves of Internal Medicine című lap januári számában lehet bővebben olvasni.

Forrás: Webbeteg.hu




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu