Főoldal / Hírek / Érdekességek / Daganatos betegségek és fizikai aktivitás gyermekkorban

Érdekességek

Daganatos betegségek és fizikai aktivitás gyermekkorban

2017.12.13

A gyermekek nem pusztán kis felnőttek és ez a megállapítás nem pusztán az őket érintő pszichológiai valamint pedagógiai tényezőkre igaz, hanem az őket érintő daganatos megbetegedésekre is vonatkozik. A gyógyulási esély ebben az életszakaszban még 75%, mely többek között annak is köszönhető, hogy kevésbé éri el a rák az immunrendszert, valamint az áttétek képződése is kevésbé jellemző, mint felnőtt korban. Mindezek mellett a kezelések következtében a különböző terápiáknak köszönhetően évek múlva is jelentkezhetnek súlyos és fájdalmas mellékhatások a túlélő gyermekek szervezetében. Mivel a betegeknek sokat kell feküdniük a kezelés alatt, a fizikumuk és az izomműködésük is nem működik kellőképpen.

Egy tudományos vizsgálatban hatvan 4 és 18 év közötti szolid (körülhatárolható, tömör) tumoros megbetegedésben szenvedő gyermeket (fiút és leányt) vizsgáltak. Ezeket a gyermekeket két csoportba sorolták be, az egyik részük részt vettek egy mozgásprogramban, míg a másik un. kontroll csoportnál egy hagyományos protokollt folytattak.

A mozgásprogramon résztvevő csoport tagjai olyan edzéseket végzett, amelyben aerob és erőfejlesztő szakaszok is voltak minden esetben. A megfigyelés alatt vizsgálták a szív tüdőrendszerüket, izomerejüket, funkcionális kapacitásukat, fizikai aktivitás szintjeiket, életminőségüket, immunműködésüket és gyulladási paramétereiket.

Az edzéseken résztvevő gyermekek heti háromszor 60-70 percet mozogtak személyre szabott edzésterv alapján. Minden egyes edzés tartalmazott egy 30 perces kondicionáló szakaszt (kerékpár-, futóergométer, illetve testnevelési játékok), melyet később az erőedzés része követett (ez a szakasz 11 ellenállás legyőzésére irányuló feladatsort tartalmazott). A fájdalommal való megküzdésben, az erőfejlesztésben és az életminőség javításában is hangsúlyos szerepe volt a programnak. Mindeközben a kontrol csoportnak a „normál kezelési feltételeket alkalmazták (így is naponta sétáltak 30 percet) és foglalkozott velük gyógytornász is.

Az első eredmények szerint melyekben csupán négy gyermek teljesítette az edzésprogramot és hárman tartoztak a kontrol csoportba. A maximális oxigénfelvétel 16 százalékkal nőtt az edzéstervet elvégző gyermekek esetében, míg az izomerejük is fejlődött. Ezek a területek nem javultak a nem sportoló gyermekek esetében. Ugyanez a változás volt megfigyelhető az immunrendszer erősödésének tekintetében is.

Sokszor a kezelésnek alávetett gyermekeknél tiltják az orvosok a fizikai aktivitást, ami azért nem szerencsés, mert a WHO által ajánlott napi mozgásmennyiség 60 perc egy gyermek számára az egészséges fizikai, biológiai és pszichológiai fejlődés miatt. Korábbi kutatások is bizonyították, hogy a közepes intenzitású, de rendszeres fizikai aktivitás erősíti az immunrendszert.

Physical Activity in Pediatric Cancer patients with solid tumors (PAPEC): Trial rationale and design, Fiuza –Luces et al. Medicine&Science in Sports &Exercise, 2016.




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu