Főoldal / Hírek / Érdekességek / Betegség ellen testmozgás

Érdekességek

Betegség ellen testmozgás

2013.04.26

A vérnyomás és szövődményei. Tudományos értekezések állítják, hogy a kitartást igénylő sportágak (40-60 perces testmozgási formák, amelyek során a teljes teljesítőképesség 40-70 százalékán kell teljesíteni, heti 2-3 alkalommal) körülbelül 8/6 Hgmm-rel csökkentik a vérnyomás mértékét, sőt a változás egyes esetekben a 20/16-os értéket is elérte. Hogy ez mit is jelent? Ha a vérnyomásunk csak 2 Hgmm-rel csökken, a stroke esélye máris 10 százalékkal kisebb!
Az alacsony vérnyomásúaknak is ajánlott a sport és az aktív élet: számukra az olyan kardio-mozgások, a szív- és vérkeringési rendszert edző ciklikus mozgásformák ajánlhatók, mint a kocogás-futás, a kerékpározás, vagy az úszás.

Betegség ellen testmozgásCsontritkulás, mozgásszervi betegségek. Az egészséges csontozat kifejlődéséhez a kalciumon és a D-vitaminon kívül elsősorban mozgásra van szükség. A csontritkulás megelőzésének leghatékonyabb módszere a kiegyensúlyozott, a legtöbb izmot érintő és a legtöbb csontot terhelő testmozgás. A nem túlzottan megerőltető, de rendszeresen végzett testmozgással a gerincbántalmak, ízületi problémák is megelőzhetőek.

Gyomor-, bélrendszeri panaszok. A mozgás serkenti a belek normális összehúzódásait, ezáltal hosszútávú megoldást jelenthet a különböző hasi panaszokra, továbbá kedvezően hat az aranyérre is.

Stressz, fejfájás. Visszatérő fejfájás esetén a rendszeres sportolás jelentősen csökkentheti a rohamok intenzitását és gyakoriságát. Ugyanakkor nem csak megelőző jelleggel, hanem terapeutikumként, tehát kúrajelleggel is alkalmazható a testi aktivitás jótékony hatása. A stresszes életvitelből adódó akut fejfájások ellen hatékony segítség lehet a hosszútávfutás.

Cukorbetegség és szövődményei. A 2-es típusú cukorbetegség elsődleges rizikófaktora az elhízás, amit többek között egyrészt a szükségleten felüli táplálékfelvétel, másrészt a fizikai aktivitás hiánya okoz. A cukorbetegség hosszútávú szövődményei között szerepelnek a különböző szív- és érrendszeri betegségek (koszorúér betegség, szívinfarktus, stroke, az artériák szűkülete), az idegkárosodás, a vesekárosodás, a szemkárosodás, a különböző bőr- és szájbetegségek (gombásodás), sőt az Alzheimer kór is.

A népszerű online magazin cikkéhez természetesen hozzá kell fűznünk azt is, hogy ezek a pozitív hatások csak a személyre szabott, az orvos által előírt medicina részeként fejtik ki hatásukat. Tehát nem a gyógykezelés helyett, hanem a gyógykezelés mellett, azt kiegészítve alkalmazandók.

Forrás: Webbeteg




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu