Főoldal / Hírek / Érdekességek / Alacsony szénhidrát tartalmú táplálkozás a sportban?

Érdekességek

Alacsony szénhidrát tartalmú táplálkozás a sportban?

2016.09.17

Egyre népszerűbbek a szabadidő és teljesítménysportban is azok a speciális táplálkozási formák, amelyek a szénhidrát bevitel csökkentésén alapulnak („low carb” diéta). Ezen teória szerint a „low carb”, vagyis az alacsony szénhidrát bevitel miatt a szokásos energiaigény fedezése okán sejtjeink növelik a zsírok oxidációját. E mögött valószínűleg az áll, hogy ezekben az esetekben a zsíranyagcserében létrejövő változások révén az állóképességi sportokban teljesítménynövekedés várható, illetve ennek kellene bekövetkeznie. A gyakorlatban az edzők, sportolók sokszor rendszertelenül és az alapvető élettani ismeretek hiányában vezetik be a táplálkozásba ezt a fajta diétát. Az edzők és sportolók környezetében dolgozó „tanácsadók” hiányos tájékozottsága miatt sokszor a versenyzők félnek is a szénhidrátbeviteltől. Elképzelésük szerint a „low carb” diáta lenne a forradalmi újítás a táplálkozásban, de a kockázati tényezőket nem veszik figyelembe. Az ismert tanulmányok alapján, egyelőre ez a diéta nem mutat teljesítménynövekedést az élsportolóknál. Elmondhatjuk tehát, hogy a „low carb” táplálkozás bár felgyorsítja a zsírlebontást, de tudományosan nincs bizonyítva a teljesítménynövekedésre gyakorolt hatása. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a csökkentett szénhidráttartalmú étkezéssel összefüggésbe hozható sérülésveszélyt, illetve bizonyos fertőzés és egyéb infekciókat, a túledzettséget és a stresszt. Az élsportban nem szabad helyt adni kipróbálás és kellő tapasztalat nélkül, sem a túlzott, sem a túl alacsony szénhidrát tartalmú diétáknak. Inkább ajánlott lenne egy változatos szénhidrát bevitelű, a sportághoz és edzéstervhez, valamint periódushoz mért táplálkozás kialakítása.

Az 1985 és 2005 közötti kutatások szerint nem volt a teljesítményre pozitív hatással a „low carb” diéta. Manapság viszont újra előtérbe került. Sok triatlonnal és futással foglalkozó, tudományosan nem ellenőrzött folyóiratban, valamint sportolók és táplálkozási tanácsadók internetes felületein találkozhatunk nagyon gyakran ennek az étkezési formának a propagálásával.  A keton diétát is sokan alkalmazzák, mely kifejezetten erőteljes zsírbevitelt igényel. A sportolók az ilyen diéták veszélyeivel nincsenek tisztában és a szénhidrátra, mint elhízást okozó tápanyagra tekintenek.

Pedig a szénhidrát a szervezet egyik legfontosabb energiaforrása és minden olyan esetben szinte csak ezt a tápanyagot használjuk energiaforrásul, amikor például hirtelen nekikezdünk egy terhelésnek, intenzitást szeretnénk váltani tevékenységünk során vagy emelkedőre futunk felfele. Ha az edzők és a sportolókkal foglalkozó tanácsadók rosszkor és rossz helyen alkalmazzák a „low carb” diétát annak számolni kell a következményeivel. Ez főleg a növekedésben lévő gyermekeknél lehet veszélyes. A csökkentett szénhidráttartalmú diétát főleg állóképességi sportolóknál vizsgálják, miközben a sportjátékosoknál is divatos táplálkozási forma. Példaként említhetjük a teniszezőket és labdarúgókat, akiknél megfigyelhető a többszöri és állandó jellegű az intenzitásváltozás terhelés közbeni, ahol az erő, a gyorsaság, az állóképesség és a koordináció állnak előtérben és ezek mellett nagyon erős koncentráció is szükséges. Ezek mind olyan tényezők, amelyekhez szükséges a szervezet szénhidrát mobilitása és megfelelő tartaléka az optimális teljesítményhez.

Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu