Főoldal / Hírek / Érdekességek / A várandós anyák és a túlsúly

Érdekességek

A várandós anyák és a túlsúly

2020.02.15

A várandós anyák túlsúlya a terhesség kezdeti szakaszában még inkább negatív módon befolyásolja a születendő gyermekek anyagcseréjét, mint például a terhességi cukorbetegség. Ez derül ki egy kaliforniai retrospektív kohorsz (Olyan megfigyeléses tanulmány, melynek során egy vizsgált csoport (az ún. kohorsz) és egy kontroll csoport eredményeit után követéses módon hasonlítják össze). Azoknak az anyáknak a gyermekei, akik a fogantatás idején elhízottak voltak, azok esetében, több mint ötszörös a lehetősége a magas BMI-nek kettő és hatéves koruk között. 2007 és 2011 között a kutatók 71 892 gyermek és édesanya BMI-jét, életmódját és egészségi mutatóit vizsgálta. A kettőtől hatéves gyermekek 59%-a esetében konstans alacsony BMI volt megfigyelhető. A további 35,1 %-nál stabil volt a középső tartománya a BMI-nek.  A harmadik csoport esetében, amely 5,9%-ot jelent a kétévesek esetében megemelkedett BMI volt tapasztalható, amely hatéves korukig folyamatosan még tovább emelkedett.

Az édesanya túlsúlya nagy hatással van a gyermekek súlyára, ezzel szemben a szoptatás keveset véd.

Az anya kockázati tényezői közül melyek járultak hozzá a gyermekkori túlsúlyhoz? A kutatók a fokozottan magas BMI-vel rendelkező gyermekeket hasonlították össze a normál, illetve alacsony BMI-vel rendelkezőkével.

Az anyai elhízás a fogantatás időszakában 5,6-szoros eséllyel jutatta a gyermekeket a hármas, vagyis a nagyon elhízottok csoportjába.

Amennyiben az anya túlsúlya nem érte el a beteges határt a gyermekek „csak” 2,4 -szer könnyebben kerülhettek a túlsúlyosak közé. Fontos megfigyelés, hogy az egyes és kettes típusú cukorbetegség, valamint a gyógyszeresen kezelt terhességi cukorbetegség nem jelentettek ekkora kockázati tényezőt.

Az anya terhesség alatti súlygyarapodása nem jelentett viszont akkora befolyást a gyermek testösszetételére, vagy például a rövid szoptatási időszak sem befolyásolta a gyermek BMI alakulását.

 

Az elhízás a glükóz(szénhidrát),- és lipidanyagcserében okoz komoly változást és a gyakori gyulladási faktorok miatt inzulinrezisztenciával is összefüggésbe hozhatók. Ha ez az egész terhesség alatt fennáll, a születendő gyermek anyagcseréjét is nagyban befolyásolni fogja.

https://www.zeitschrift-sportmedizin.de/uebergewicht-mutter-adipositas-kind/#
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu