Főoldal / Hírek / Érdekességek / A mozgás gyógyszer, avagy a Mozgás= Egészség?

Érdekességek

A mozgás gyógyszer, avagy a Mozgás= Egészség?

2018.04.23

De hiszen erről szól évek óta honlapunk! Foglaljuk össze egészen röviden.

 A mozgást az évezred gyógyszerének mondták már évtizedekkel ezelőtt a német sportorvosok. Ez nem csoda, hiszen milyen olyan mellékhatás nélküli medicina létezik, amelyik a vércukorszintet rendezi, csökkenti a testsúlyt, korrigálja a vér viszkozitását, csökkenti a vérnyomást és fokozza a teljesítőképességet, valamint csökkenti a szívinfarktus kialakulásának veszélyét, mindezek mellett pedig javítja a közérzetet.

Az ember mai formájában kb. 200 000 éve létezik a Földön. Pár évezreddel ezelőtt az elődeinknek még napi 20 kilométert kellett a vadászat, a gyűjtögetés és a létfenntartás miatt megtennie és az élethez szükséges energiát állati és növényi fehérjéből és rostokból fedezték.

A technika forradalmának és a modern világ kialakulásának a hatására az energiaegyensúly eltolódott. Több energiát veszünk magunkhoz, mint amennyit felhasználunk. Mindezekhez hozzátartozik, hogy a táplálkozásunk szénhidráttartalmának az aránya (sajnos negatív irányban) is erőteljesen felborult.

A magas szénhidráttartalmú táplálékbevitel, amely egy erős inaktív életmóddal párosodott kifejezetten veszélyes és egészségkárosító hatású az anyagcsere miatt. Ennek a következménye a súlyos elhízás világszerte, amely még a társadalmilag fejlettnek mondott Németországban is tömegeket érint a „Robert Koch Intézet” kutatói szerint.

Az utóbbi években azon dolgoztak a német sportorvosok és sporttudományi szakemberek, hogy megállapítsák azt az edzésmennyiséget, - mind időben, mind intenzitásban -, amely már vagy még egészségvédő hatással rendelkezik.

Az optimális edzésprogram heti ötször fél óra a maximális oxigénfelvétel 70%-án végzett intenzitással. A minimumot a német kutatók heti kétszer 30 perc mozgásnál állapították meg a maximális oxigénfelvétel 50 %-nál.

Aki különböző ergométerekkel dolgozik, azon kívül, hogy időjárástól függetlenül tud edzeni, tudatos és kontrollált terhelést adhat a szervezetének. Az ergométer típusának a kiválasztása természetesen egyénfüggő. Van, akinek az evező és van, akinek a kerékpárergométer felel meg, de sok ember számára a futószalag használata nyújtja a megfelelő mozgásformát. 

gesunder-koerper.info




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu