Főoldal / Hírek / Érdekességek / A magas intenzitású intervall edzés (HIIT) a gyermeksportban és a terápiában I. rész

Érdekességek

A magas intenzitású intervall edzés (HIIT) a gyermeksportban és a terápiában I. rész

2019.10.12

A magas intenzitású intervall edzés hosszú időn keresztül a gyermekek sportjában tabunak számított. A gyerekekre vonatkozó káros hatásokat annak tulajdonították, hogy az intenzív edzés hatására a hormonfelszaporodás miatt distressz, tehát a stressz negatív változata alakulhat ki. Az elmúlt időszakban ennek az ellenkezője többször bebizonyosodott. A gyermekek sok olyan mozgásformára, - amelyeket régebben kizárólag felnőtteknek ajánlottak - még alkalmasabbak is, mint a felnőttek. Ennek hátterében az áll, hogy az I-es típusú izomrostok aránya magasabb a felnőttekéhez képest. A fizikai terhelés hatására a tejsav felszaporodásának mértéke a felnőttekéhez képest alacsonyabb a gyermekekben. Ugyanígy a kreatinfoszfát raktárak is később ürülnek ki, és hamarabb töltődnek fel. Ehhez tartozik még a keringési és diffúziós utak testméretek miatti rövidsége, és a legtávolabbi izomsejtekhez vezető út is rövidebb a felnőttekénél.

A magas intenzitású intervall edzés tehát a gyermekek esetében is egészséges. Prof. dr. Billy Sperlich a würzburgi Julius-Maximilians Egyetem integratív és kísérletes sporttudományi csoportjának vezetője szerint elég csak arra gondolni, ahogy a gyermekek a szünetekben az udvaron játszanak. Ott is, hol teljes „gőzzel” futnak, hol pedig pihennek. Ezért, Ő a sportfoglalkozásokon, vagy a terápiás alkalmakon is szem előtt tartja az intervall edzések hasznosságát.

A gyermekek csak nyerhetnek a HIIT-el

Prof. Sperlich szerint a gyermekek integrációjához is jó az intervall edzés. A kutatócsoport az elmúlt években számos publikációban kihangsúlyozta az intervall edzés hatékonyságát. Ez a mozgásintenzitás nem csak a szív érrendszert erősíti, hanem az anyagcsere folyamatokat is gyorsítja. Alapjaiban ugyanazok a változások jönnek létre, mint a felnőtt szervezetben. A HIIT hatására valójában az ütőtérfogat növekszik meg, és a szív méretei is változnak. Az abszolút és relatív oxigénfelvétel kapacitása is növekedni fog azoknál a gyermekeknél, akik intervall edzéseken vesznek részt. A gyermekek az aerob energianyerési folyamatokat még jobban tudják hasznosítani, mielőtt átállnának az anaerobra.

A HIIT után nagyon kifáradnak a gyermekek, viszont gyorsan regenerálódnak is. Náluk bizonyos élettani, anatómiai és pszichés folyamatok hatására nem kell olyan sok időt pihenéssel tölteni, hogy azonos teljesítménnyel tudjanak tovább dolgozni, nem úgy, mint a felnőttek esetében. Egy idevonatkozó kutatás szerint, ennek a pontos élettani háttere még tisztázatlan, de az biztos, hogy azok a gyermekek, akik kevesebb, mint négy alkalommal sportolnak egy héten, relatív teljesítményben felveszik a versenyt a felnőtt állóképességi sportolókkal. A felnőttek csoportját olyan egyének alkották, akik legalább két éve heti hatszor sportolnak. Meglepő módon az anyagcsere és fáradási értékek hasonlóan alakultak a gyermekek értékeivel.   

sportmedizin




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu