Főoldal / Hírek / Nemzetközi hírek / Európai "Exercise is Medicine " Kongresszus

Nemzetközi hírek

Európai "Exercise is Medicine " Kongresszus

2019.09.17

Pénteken kezdődik Amszterdamban az Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom VIIIkongresszusa. A kétnapos tudományos rendezvényére Európa számos országából érkeznek előadók a rendszeres testmozgás egészségmegőrzésben betöltött szerepével foglalkozó tudományterületekről. Globális problémára globális válasz

„Mozgásgyógyszer” a testmozgással és a gyógyítással foglalkozó tudományterületeket öleli fel és globálisan keresi a lehetséges megoldásokat a világszerte terjedő fizikai inaktivitás veszélyeinek ellensúlyozására. A mozgásszegény életmód bizonyítottan hozzájárul számos krónikus betegség (kóros kövérség, mozgásszervi-, szív- és keringési elváltozások, daganatos betegségek, csontritkulás, cukorbetegség, etc.) kialakulásához és annak súlyos népegészségügyi, társadalmi-gazdasági következményeihez. Ezzel szemben az egészségközpontú, rendszeres testmozgás betegségmegelőző és gyógyító hatású, amivel jobb életminőségben hosszabbodhat meg az életkor.

 

Ennek tudatában több évtizedes fejlesztés után az Egyesült Államokban az Amerikai Sportorvosi Kollégium ( www.acsm.org ) szakmai irányításával 2010-ben elindították a Mozgásgyógyszer (Exercise is Medicine® ‒ EIM) népegészségügyi programot. A program lényege, hogy a szakszerűen megválasztott és adagolt testmozgás az egészségügyi ellátás részét képezze, egészen odáig menően, hogy a testmozgást orvosi receptre írják fe l. Az elmúlt időszakban a kezdeményezés dinamikusan fejlődő tényezővé vált az USA számos államában, s egyben a betegségmegelőzés eredményes, költségkímélő eszköze is. ( www.exerciseismedicine.org )

 

Európa is csatlakozott

Az amerikai kezdeményezéshez 2010-ben Európa is csatlakozott. A globális térnyerést a már megalakult számos regionális központ és tagország „Mozgásgyógyszer” szervezete jelzi. Az Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom (EIEIM) nonprofit szervezetként alakult meg 2011-ben a portugáliai Cascaisban a német dr. Jürgen Steinacker professzor vezetésével. 2013-ban Barcelonában már nyolc tagszervezet képviselői írták alá az alapító dokumentumot. A német központ számos tagszervezetével a mozgalom európai fejlesztésén munkálkodik, eddig hét kongresszust rendezett és megtiszteltetés, és a hazai munka elismeréseként is, 2014-ben Magyarországon, Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia falai között rendezték meg a III. európai kongresszust a Magyar Sporttudományi Társaság, mint ezen mozgalom hazai letéteményese. (https://www.exerciseismedicine.eu/conferences/8th-eieim-conference-in-amsterdam-2019.html) Az idei kongresszust először rendezik Hollandiában, ahol az MSTT Mozgásgyógyszer Szakbizottsága is képviselteti magát.




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu