Főoldal / Hírek / Érdekességek / COVID-19 fertőzés után való visszatérés a rendszeres testmozgáshoz II.

Érdekességek

COVID-19 fertőzés után való visszatérés a rendszeres testmozgáshoz II.

2021.05.29

Függetlenül attól, hogy hobbi, vagy versenysportolók vagyunk, a koronavírus járvány árnyékában eltelt egy év után mindannyiunk számára fontos, hogy a korábban kedvelt, de nélkülözni kényszerült tevékenységeinknek újra hódolhassunk, így a rendszeres sportolásnak is.

A versenysportolók és hobbisportolók nagy részének is a megszokottakhoz való visszatérés valószínűleg egy hosszú, türelmet igénylő folyamat lesz, ami alatt érdemes egy orvos/sportorvos folyamatos felügyelete, hogy időről időre ellenőrizze, szervezetünk miként reagál a terhelésre.

Az edzésmegvonás veszélye

            Valójában már önmagában az is egy problémát jelent, hogy a lezárások, korlátozások, esetleges karantén kötelezettségek miatt sokan szinte egyáltalán nem tudtak sportolni,mozogni, de annyit egészen biztosan nem, mint korábban. Ilyen esetben is ajánlott a fokozatosság, fontos, hogy ne legyenek óriási elvárásaink saját magunkkal szemben, amikor visszatérünk sportolni. Abban az esetben pedig, ha átestünk a betegségen az elővigyázatosság hatványozottan érvényes.

Hagyjunk időt magunknak mielőtt újra edzőcipőt húzunk

     Ha valaki elkapta a betegséget, akkor mindenféle, akárcsak enyhe mozgás is kerülendő. A pihenésnek, megfelelő hidratálásnak és étkezésnek kell előtérbe kerülnie. Hogy mikor térhetünk vissza az edzőpályára, az attól is függ, hogy mennyire volt enyhe, avagy súlyos a betegség lefolyása. Bárki, aki elkapta a vírust, a tünetek súlyosságától függetlenül, minimum 10 napot pihenjen. Ez idő alatt tilos minden fizikailag megterhelő tevékenység. Az edzéshez való visszatérés előfeltétele, hogy a sportoló a 10 napon felül is néhány napja már tünetmentes legyen.

Versenysportolók esetében különösen, de hobbisportolók esetében is ajánlott, a sportolás előtt való teljeskörű vizsgálatok elvégzése, melynek része például az EKG és a vérvétel is.

A szívizomgyulladás veszélye.

     A szívizomgyulladás, egy vírusos fertőzésre adott válasza a szívnek. Enyhébb esetekben a beteg levertséget, fáradtságot tapasztal, súlyosabb esetekben azonban halált is okozhat.

A szívizomgyulladás sokkal nagyobb eséllyel fordul elő olyan páciensek esetében akik közepesen súlyos, vagy nagyon súlyos tünetekkel estek át a COVID-19 fertőzésen, de valójában bárkinél megjelenhet, aki elkapta a betegséget.

Ennek a potenciális veszélynek a fényében, a versenysportolók esetében kötelező a teljeskörű egészségügyi vizsgálat, különös tekintettel a szívre, mielőtt újra edzésbe állnának és kedvező eredmények esetén is szükséges a fokozatosság betartása.

A fokozatosság fontossága hobbisportolók és aktív időskorúak esetében

     Mindenkinek, aki egy hosszabb kihagyás, vagy rosszabb esetben koronavírus fertőzés után tér tehát vissza a rendszeres sportoláshoz érdemes egy a sportban jártasabb barát, edző, orvos vagy szülő által felügyelt, fokozatos visszatérést követnie. Ebben válik segítségünkre egy 7 állomásból álló edzésterv, amelynek lényege, hogy az állomásokon előre haladva egyre növekszik a mozgás intenzitása, amiket nekünk tünetmentesen kell teljesítenünk. Ha a következő tünetek bármelyikét érezzük magunkon, azonnal abba kell hagynunk az edzést:

  • Émelygés
  • Fejfájás
  • Heves szívverés
  • Szédülés
  • Légszomj
  • Levertség
  • Extrém izzadás
  • Ájulás
  • Látászavar

Ha ezek a tünetek megjelennek, azonnal fel kell függeszteni az edzést 24 órára és azután vissza kell lépni az előző szintre. Csak tünetmentesen szabad szintet lépni. Abban az esetben, ha a tünetek nem múlnak el 48 órán belül, akkor érdemes orvoshoz fordulnunk.

  1. Legyünk teljesen tünetmentesek, egyelőre mindenféle mozgást mellőzve.
  2. Könnyű testmozgás minimum 2 napig. Maximum 70%-os erőkifejtés, legfeljebb 15 perc séta vagy könnyű szobabiciklizés.
  3. Maximum 80%-os erőkifejtés minimum 1 napig, legfeljebb 30 percnyi edzés, kocogás, saját testsúlyos erősítő gyakorlatok.
  4. Maximum 80%-os erőkifejtés minimum egy napig, legfeljebb 45 percnyi edzés, futás, saját testsúlyos erősítő gyakorlatok.
  5. Maximum 80%-os erőkifejtés minimum 2 napig, legfeljebb 60 percnyi edzés, továbbra is egyedül végzett mozgás, bármilyen gyakorlat végezhető.
  6. Minimum 1 napig normál intenzitású sportolás, legfeljebb 90 percnyi edzés a fertőzés előtt végzett rutint követve.
  7. Visszatérés a felügyelet nélküli sportoláshoz.

A legfontosabb tehát amit tehetünk saját magunk és mások egészségének érdekében, hogy semmit sem sietünk el, figyelünk a testünk jelzéseire, türelmesek vagyunk és szépen fokozatosan térünk vissza az edzőpályára.

Ugyanennyire fontos azonban az is, hogy egyáltalán vissza is térjünk a sportoláshoz. Sokak számára nem magától értetődő, hogy egy hosszabb kihagyás után visszatérjenek a rendszeres mozgáshoz.

A megbetegedés ne vegye el a kedvünket, miután felgyógyultunk térjünk vissza a mindennapos sportoláshoz, hiszen tudjuk

a

Mozgás Gyógyszer.

 

https://health.clevelandclinic.org/returning-to-sports-or-exercise-after-recovering-from-covid-19/




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu