Főoldal / Hírek / Érdekességek / Testmozgás és az emésztés kapcsolata

Érdekességek

Testmozgás és az emésztés kapcsolata

2021.06.13

Köztudott, hogy a rendszeres testmozgás a fizikai jólét és az erőnlét mellett a mentális egészségre is jótékony hatással bír. Az már azonban kevésbé ismert tény, hogy mindezek mellett milyen komoly szerepet játszik az emésztőrendszer egészségének megőrzésében is.

A fizikai aktivitás enyhíti a stresszt és segít az egészséges testsúly megteremtésében, amelyek egyértelműen hatással vannak az emésztésre. Enyhíti továbbá az emésztési panaszokat, úgy, mint a székrekedést és a puffadást, valamint segíti a tápanyagok hatékonyabb felszívódását is.

Az emésztés

Az emésztőrendszer felel az étel lebontásáért és annak energiává alakításáért a szervezet számára. Az elfogyasztott étel a gyomor és bélmozgásoknak, majd pedig a hasizmoknak köszönhetően halad keresztül az emésztőrendszeren. Az emésztési idő hossza – mely az étkezés kezdetétől a kiválasztásig tart – személyenként változik, de a nők esetében általában lassabb, mint a férfiaknál. Egyes kutatások szerint ez az idő a férfiak esetében átlagosan 33 óra, míg a nőknél 47 óra.

A testmozgás hatása az emésztésre

A rendszeres testmozgás azonban stimulálja a hasizmokat, növeli a bélmozgást, amivel megelőzi az emésztési problémák kialakulását. A fizikai aktivitás továbbá serkenti a véráramlást az erekben, ami az emésztőrendszeri izmokat is mozgásban tartja elősegítve az étel gyorsabb feldolgozását még pihenés közben is. A testmozgás stresszcsökkentő hatású, jótékony hatással lehet azok számára, akik irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvednek, ami egy emésztőrendszeri funkciózavar. Egy, a ’The American Journal of Gastroenterology’ által közölt tanulmány szerint a rendszeres sportolás csökkenti az IBS tüneteinek erősségét és az epekő kialakulásának esélyét. Az epekő kialakulásában komoly szerepe van az elhízásnak, hiszen az növeli az epe koleszterinszintjét, de a rendszeres testmozgással tehát az elhízás ellen is szintén nagyon sokat tehetünk és hatékony védekezhetünk.

Ahogy, tehát  a stressz és az egészségtelen étkezés, úgy az ülő, mozgásszegény életmód is nagyon károsan hat az emésztésre és problémák egész sorához vezethet a szorulástól kezdve a puffadáson át a felfúvódásig.

A testmozgás erősíti a bélflórát

A legújabb kutatások szerint a rendszeres testmozgás a bélbaktériumok egyensúlyára is komoly hatással bír, márpedig több, mint 100 billió jótékony baktérium található a belekben. A bélflóra igen fontos szerepet játszik az immunrendszer megóvásában, ami a szervezet természetes védelmét képezi és az egészség legfőbb megőrzője. Mindezeken túl egy akadályt is képez a káros baktériumok számára, megakadályozva így azok szaporodását, valamint segít az elfogyasztott étel megemésztésében és az alapvető tápanyagok felszívásában is. A fizikai aktivitás a belekben található mikroorganizmusok sokféleségét is nagymértékben növeli.

Hat lépés az emésztőrendszer egészségének megóvásáért

A testedzést illetően nem kell nagy dolgokra, edzőtermekre és személyi edzőkre gondolni, hiszen már egy tempósabb séta, rendszeresen végzett könnyű kocogás is nagyon sokat számít, hiszen a testmozgás egy nagyon olcsó és könnyen végezhető tevékenység.

Az alábbiakban néhány tipp, hogy mit is tehetünk az emésztőrendszerünk megfelelő és egészséges működésének érdekében:

  • Mozduljunk meg: Határozzuk el magunkat és váljunk nap, mint nap fizikailag aktívvá, hiszen már a napi 50, heti 150 perc rendszeres séta is sokat számít.
  • Próbáljuk ki a jógát: A jóga az egyik leghatékonyabb eszköz az emésztőrendszer egészségének megóvásáért, hiszen például több jóga pozíció is csillapítja a székrekedés okozta kellemetlenségeket. Egy, a 'Psychology, Health & Medicine' által közölt tanulmány szerint a jóga jelentősen csökkenti az irritábilis bélszindróma (IBS) tüneteinek súlyosságát is.
  • Étkezzünk változatosan és egészségesen: Fogyasszunk minél több rostban gazdag ételt, gabonaféléket, teljes kiőrlésű vagy magvas kenyeret, hámozatlan krumplit, hüvelyes növényeket, friss és aszalt gyümölcsöket.
  • Fogyasszunk sok folyadékot, különösképpen vizet, hiszen ez is hozzájárul a minél könnyebb emésztéshez és megelőzi a székrekedés kialakulását.
  • Végezzünk légzőgyakorlatokat: Egy, az 'American Journal of Gastroenterology' szaklapban közölt tanulmány szerint a hasi légzőgyakorlatok erősítik a rekeszizmot és hatékonyan segítenek a reflux kezelésében is.
  • Végezzünk könnyű testmozgásokat: A könnyű és közepes intenzitású testmozgás sok esetben jobb az emésztőrendszer számára, mint a magas intenzitású edzés. Egy tudományos vizsgálat szerint a magas intenzitású mozgás több esetben sem olyan kedvező az emésztőrendszer számára és meglepően magas a különböző emésztőrendszeri panaszok megjelenése, mint például a hányinger és az inkontinencia  jelenléte a futók körében.

https://www.healthspan.co.uk/advice/why-exercise-is-good-for-your-digestive-system




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu