Főoldal / Hírek / Érdekességek / Testmozgás és az alkoholfogyasztás II.

Érdekességek

Testmozgás és az alkoholfogyasztás II.

2021.07.19

Testmozgás hatása az alkoholfogyasztásra

Az alkohol lelassítja az anyagcserét, gyengíti az izmokat és kimerültséget eredményez. A rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás nem csak a sportteljesítményünkre képes negatívan hatni, de egész életünkre is. Hosszútávon tehetetlennek, kedvetlennek, mind fizikálisan, mind szellemileg és lelkileg egyaránt nyomottnak, lanyhának érezzük magunkat. Kis idő elteltével azon kapja magát az ember, hogy minden más háttérbe szorul, és az alkohol kerül az első helyre szinte minden téren.

Azonban amennyire káros az alkohol és egy gátat képez az egészséges életmód és megfelelő edzettségi szint eléréséhez olyannyira hatékony a rendszeres testmozgás az alkoholizmus legyőzése elleni küzdelemben.

Tanulmányok kimutatták, hogy minél aktívabbak vagyunk, és minél többet sportolunk, annál kevésbé vágyunk az alkoholra. A testmozgás felpörgeti a vérkeringést, ami sokkal inkább a pozitív gondolatokat helyezi előtérbe a negatívak helyett. A dopamin nevezetű hormon, melyet boldogsághormonnak is nevezünk, ily módon való természetes előállítása a rossz, negatív gondolatok ellensúlyozására, óriási segítséget jelent a boldogsághormonok mesterséges úton, tehát az alkoholfogyasztással való megszerzése ellen.

Ha a testmozgást választjuk az ivás helyett, akkor nem csak az adott időszakra nézve, de hosszútávon is egyértelműen a jó döntést hozzuk meg, hiszen ez további, sorozatos jó döntésekhez vezethet, egy kiegyensúlyozott, boldog életvitel elérésének érdekében.

A testmozgás egy nagyon hatékony stresszcsökkentő tevékenység, tehát pontosan arra alkalmas, aminek eléréséhez legtöbben az alkoholhoz nyúlnának.

Vegyünk tehát erőt magunkon, határozzuk el magunkat és kezdjünk el rendszeresen sportolni és higgyük el, hogy mind a testünk, mind a lelkünk ezért később még nagyon hálás lesz.

https://www.alcoholrehabguide.org/treatment/alcohol-and-fitness/

 

 

 

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu