Főoldal / Hírek / Érdekességek / A testmozgás nem időjárásfüggő: döntő, hogy csináljuk! Hideg időben is szabadtéri testedzés I.

Érdekességek

A testmozgás nem időjárásfüggő: döntő, hogy csináljuk! Hideg időben is szabadtéri testedzés I.

2021.11.13

Hideg időben való sportolás esetén, sokkal több erőfeszítésre van szükségünk ahhoz, hogy képesek legyünk kihozni magunkból a maximumot. Vizsgáljuk meg tehát, hogy mire is van szükség ahhoz, hogy elkerüljük a kiszáradást és a kimerültséget.

Télen, a hideg idő beálltával is számtalan lehetőségünk van a sportolásra. Tipikus téli sportágak mellett, mint a síelés, sífutás, korcsolyázás, továbbra is űzhetjük a jól megszokott tevékenységeinket, mint a futást, vagy akár szárazabb idő esetén a kerékpározást.

A télen való sportolás sokkal több a kikapcsolódásnál és az egészségünk védelmétől.

Egy a ’Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism’-ban megjelent tanulmány szerint a hideg időben való testmozgással, sokkal több kalóriát égetünk el, mintha ugyanazt a tevékenységet nyáron, meleg időben végeznénk.

A hideg időben való aktív testmozgás teljesen biztonságos és egészséges, ám több odafigyelést és óvintézkedést is igényel.

Az élettani és anyagcsere folyamatokra való hatása igen jelentős, mivel a szervezetnek nagyobb erőfeszítésre van szüksége ahhoz, hogy a mostohább időjárási viszonyok között is teljesíteni tudjon, és képes legyen a szervezet számára szükséges hőt megtermelni

Amikor a szervezet egy jelentős külső behatásnak van kitéve, mint például egy hirtelen hőmérsékletváltozás, tengerszint feletti magasság változása, vagy egyszerűen a mozgás intenzitásának fokozása, akkor hirtelen több energiára is van szüksége, amit szénhidrátok gyors lebontásából fedez, egy gond azért van ezzel kapcsolatban: a szénhidrát raktárak végesek. A glikogén az izmokban és a májban raktározódó összetett szénhidrát, ami a szervezet számára a tartalék tápanyagot biztosítja és azonnal, hatékonyan felhasználható. Mivel szükség esetén azonnal, gyorsan lebontható ezért különösen fontossá válik a tápanyag bevitel megfelelő optimalizálása edzés előtt, alatt és után egyaránt, hogy a tartalékok sohase merüljenek ki. (folytatjuk)

A legfontosabb azonban, hogy a testmozgás rendszeres és tudatos legyen, illetve, hogy a mostohább időjárás se tántorítson el bennünket, mert  a

MOZGÁS=EGÉSZSÉG

https://www.froedtert.com/stories/how-cold-weather-affects-body-during-exercise

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu