Főoldal / Hírek / Érdekességek / MIKÉPPEN BEFOLYÁSOLJA A TESTMOZGÁS AZ AGYAT: AZ EDZÉS OKOSABBÁ TESZ? II.

Érdekességek

MIKÉPPEN BEFOLYÁSOLJA A TESTMOZGÁS AZ AGYAT: AZ EDZÉS OKOSABBÁ TESZ? II.

2021.05.07

A TESTMOZGÁS ALAPVETŐEN GYÓGYSZER AZ ELME SZÁMÁRA, ÍGY A TESTÜNK EDZÉSE FELLENDÍTI MÜKÖDÉSÉT.

A legjobb típusú testmozgás az agy működése szempontjából, az, amelyet szívesen csinálunk és élvezzünk. Még egy 30 perces séta is minden nap jót tesz az agyunknak.

A rendszeres aerob testmozgás (amely növeli a pulzusszámot) nagyon jó az agy működése szempontjából, mert a megnövekedett intenzitási szint serkentőleg hat a növekedési faktorokra és a neurotranszmitterek szintézisére. Ez pozitív hatással lesz a stressz-szintre, a tanulásra, és a memóriánkra.

A HIIT, a magas intenzitású, intervall edzés egy nagyszerű lehetőség az agy edzésére, mert bizonyítékok vannak arra vonatkozólag, hogy ez előnyösebb, mint az alacsony intenzitású aerob testmozgás.

A rezisztencia tréning is nagyon hasznos lehet, ha helyesen hajtják végre, mivel tudományos tanulmányok kimutatták, hogy értelmes funkcionális agyi változásokat okoz, különösen a homloklebenyben, amelyet a végrehajtó funkciók javulása kísér.

Freestyle formák gyakorlása, mint például a hip-hop tánc vagy gördeszka, különösen előnyös lehet az agy számára, mert folyamatos új ingereket és új kihívásokat teremt az agy számra.

VAGYIS bármilyen mozgásforma jó.

A nagy intenzitású testmozgás persze jobb - legyen az kerékpározás, ökölvívás, vagy akár salsa tánc, de mindig figyelembe kell venni az egyéni adottságokat.

Nagyon előnyös lehet a gyakorlatok kombinációja, amely magában foglalja a nagy intenzitású mozgás valamilyen formáját is hetente kétszer vagy háromszor alkalmazva.

FELMERÜL A KÉRDÉS VANNAK-E KÜLÖNBSÉGEK A TESTMOZGÁS RÖVID ÉS HOSSZÚ TÁVÚ HATÁSA KÖZÖTT?

Már két perc testmozgás azonnal javíthatja a figyelmet és a tanulási eredményeket.

DE a legtöbb fent részletezett előny csak a hosszú távú, rendszeres testmozgás következtében alakul ki.

Azonban a testmozgásnak van egy rövid távú hatása is, amelyek főleg az információs folyamatokra, a figyelem, a munkamemóriára, a problémamegoldásra, a döntéshozatalra lesznek hatással – ezek mind javulnak a testmozgást követően már két órán belül is.

A kreativitás is növekedhet közvetlenül edzés. Sétálni egy nagyszerű módja annak, hogy közben gondolkodjunk.

A TESTMOZGÁS OKOSABBÁ TESZ ÉS FOKOZZA A MEMÓRIÁT ÉS A KONCENTRÁCIÓT

A testmozgás valószínűleg nem tesz intelligensebbé, mivel ez genetikai tényezők következménye, de segít megőrizni a kognitív funkciókat az idő múlásával.

Ahogy öregszünk a kognitív hanyatlás nagymértékben gyorsul, és a rendszeres testmozgás, a fizikailag aktív életforma a legjobb módja annak, hogy megvédjük az agy egészségét nem számít, hány évesek vagyunk. 

A testmozgás olyan, mint egy "koncentráció injekció".

FELMERÜL PERSZE A KÉRDÉS, HOGY VANNAK-E "NEGATÍV" HATÁSAI A TESTMOZGÁSNAK AZ AGY MÜKÖDÉSE SZEMPONTJÁBÓL?

A túl sok, azért túl sok.

Nem szabad, hogy a testünk a krónikus stressz állapotba kerüljön, hiszen van egy felső határ, ahol a túl sok testmozgás már nem hasznos, ebben az esetben a szervezet kortizol szintje annyira emelkedett maradhat, hogy átmenetileg lefagyaszthatja a memóriafunkciókat.

Például, közvetlenül a HIIT terhelés után, valószínűleg úgy érezzük, hogy annyira kimerültünk, hogy gondolkodni sincs erőnk, de egy tanulmány kimutatta, hogy ha nem is közvetlenül az intenzív terhelés után, de négy órával később a tanulási eredmények valóban javultak, azonban ennek bizonyítására még további vizsgálatokat kell végezni

Készült Bronwyn Griffiths írása nyomán

https://www.polar.com/blog/how-exercise-affects-the-brain/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=polar_newsletter&utm_content=running_wk16




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu