Főoldal / Hírek / Érdekességek / Szabad fizikailag aktív életet élni a terhesség időszakában és a szülés után?

Érdekességek

Szabad fizikailag aktív életet élni a terhesség időszakában és a szülés után?

2021.12.06

A válasz egyértelműen igen, szabad, sőt a mozgásban gazdag életforma számtalan pozitív hatással bír a gyermeket váró anyákra nézve is! Ha a terhes kismama egészséges, akkor a testmozgás igen jótékony hatással bír a számára. A közepes intenzitású mozgás, mint például a gyors gyaloglás segít megőrizni a szív és a tüdő egészségét a terhesség ideje alatt és után is.

A fizikai aktivitás kifejezetten jótékony hatással bír a mentális egészségre nézve is, ami kifejezetten fontos gyermekvárás idején.

A szülés utáni időszakban a fokozatos sportolás a kiegyensúlyozott hangulat elérése mellett segít az egészséges testsúly visszanyerésében és fenntartásában is.

Egyeztessünk orvosunkkal

Terhesség idején a kismama folyamatos orvosi ellenőrzés alatt áll, azonban a testmozgással kapcsolatban is fontos egyeztetni az orvossal, hogy az eredmények tükrében, milyen mennyiségű és módú fizikai aktivitás ajánlott, mind a terhesség ideje alatt, illetve a szülés után.

Ha nincsenek különleges kizáró tényezők, akkor ideális esetben egy terhes, vagy szülés után álló nőnek heti 150 percnyi aktív mozgás ajánlott. Ez a 150 perc természetesen felosztható mondjuk napi 30 percnyi mérsékelt iramú, lihegtető mozgásra, mint például a már említett gyorsabb séta. Ha nem is kerül sor minden nap a mozgásra, mindenképpen érdemes azt arányosan elosztani az egész hétre. 

 Az intenzív testmozgáshoz szokott nők, - természetesen ők is egyeztetve orvosukkal, - de folytathatják a megszokott, nagyobb iramú sportolást mind a terhesség idején, mind pedig azután is.

Minden mennyiségű mozgás már pozitív hatással bír

Elsőre a heti 150 percnyi mozgás talán még túl soknak is hangozhat, ám nem kell megijedni tőle, hiszen nem szükséges a teljes 150 percnyi mozgást egyszerre elvégezni. Nemcsak, hogy eloszthatjuk ezt az időt egy egész hétre, de akár egy napon belül is több kisebb részletre bonthatjuk az aznapi penzumot. Mindaddig, amíg a testmozgásunk legalább közepes iramú, vagy kifejezetten intenzív, minden mennyiségű elvégzett munka számít és segít az egészséges életmód könnyebb fenntartásában.

Rejt magában bármilyen kockázatot a terhesség idején végzett mozgás?

Számtalan mérés, kutatás bizonyította, hogy

a terhesség idején végzett fizikai aktivitás egészséges nők esetében nem kockázatos,

így tehát nem növeli sem a gyermek alacsony születési súlyának, sem a koraszülésnek, sem pedig a vetélésnek a kockázatát.

Hacsak tehát nincsen valami egyértelmű egészségügyi kizáró oka a sportolásnak terhesség ideje alatt, vagy szülés után, akkor mindenféleképpen hasznos és ajánlott a közepes intenzitású testmozgás végzése, ezzel is elősegítve az egészség megőrzését és így az újszülött biztonságos világrahozatalát és felnevelését.

https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/pregnancy/index.htm

 

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu