Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mínuszok a levegőben- akkor ne is fussunk a szabadban? II.

Érdekességek

Mínuszok a levegőben- akkor ne is fussunk a szabadban? II.

2021.02.17

Kocogás télen a hidegben is ajánlott - feltéve, ha figyelembe veszünk néhány fontos dolgot.

Télen, szabadtéren végzett sportolás előtt és közben nemcsak az öltözködésre, hanem az étkezésre is oda kell figyelni.

A táplálkozás során is ügyelni kell a szezonális téli termékekre. A különböző típusú káposztafélék, mint például a kelkáposzta, a lilakáposzta vagy a savanyú káposztal egy igazi energiaforrás, amely nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat. Tulajdonképpen egy energiabombának is tekinthető, s előnye, hogy sok féleképpen elkészíthető. Aki szereti, készíthet például egy turmixot kelkáposztából, egy kis almával, egy narancs és egy fél banán is kerülhet bele.

Érdemes odafigyelni folyadék fogyasztásunkra is, de inkább csak a séta vagy futás után, ilyenkor próbáljunk meg sok vizet és teát inni. A hideg hőmérsékleten általában kevésbé érezzük magunkat szomjasnak, sokan ezt annak tulajdonítják, hogy állítólag kevesebbet izzadunk. Egy azonban nagy tévedés. Ezért a megfelelő folyadékfogyasztásra mindig és nagymértékben oda kell figyelni.

Télen is érdemes sok gyümölcsöt fogyasztani, mint például almát, narancsot vagy ananászt. Ideális, mert kevés kalória van bennük és gyorsan telíti a gyomrunkat. Érdemes készíteni például egy kis szója-joghurtot, az említett gyümölcsökkel és segítségével értékes fehérjék is bekerülnek szervezetünkbe.

A friss gyömbér is kerülhet italunkba, hiszen nem túl drága és egész évben hozzáférhető, néhány szeletet, tegyünk egy kancsóba, és forrázzuk le, majd kihűlés után hat-hét perc múlva lesz egy friss gyömbér italunk, amely sok-sok vitamint tartalmaz és jótékony hatású az anyagcserénk szempontjából is. Még azoknak is jót tesz, akik ízületi bántalmakban szenvednek, ez az ital gyakran enyhíti az ilyen típusú kényelmetlenségeket.

Amennyiben télen  kerüljük a túl zsíros húsokat, csökkentjük a cukrot, kerüljük az alkoholt és heti rendszerességgel hetente háromszor-négyszer futunk vagy egy kiadósat sétálunk, akkor tavasszal sem lesz rajtunk felesleg.

Összefoglalásképpen érdemes, sőt ajánlott tehát télen is rendszeresen a szabadban joggolni, sétálni, futni, de a száj előtti ruha vagy sál viselése megvédhet a hideg okozta orrfolyástól és a tüdőnkbe sem jut be a hideg levegő.

Válasszunk egy jól ismert terepet, ahol jobban fel lehet mérni a talaj minőséget, és kerüljük el a jeges, veszélyes pontokat. Különösen abban az esetben, ha fagyott a föld vagy jeges, ezért ne fussunk gyorsan, hogy elkerüljük az elcsúszást, elesést. Folyamatosan ellenőrizzük pulzusunkat. Figyeljünk oda étkezésünkre és folyadékfogyasztásunkra.

A ruházatra a következők vonatkoznak: a kipróbált és bevált többrétegű „hagymaelvű” ruházat az egyik legjobb viselet, de az un. funkcionális „aláöltözet” a legideálisabb és talán még jobb is, hiszen viselése révén elkerülhető az izzadás utáni megfázás is. Viseljünk vékony kesztyűt, sapkát. A korai sötétedés esetén érdemes fényvisszaverő külső ruházatot is beszerezni, és ha nedves az idő egy jó vízálló futó cípő beszerzése is elengedhetetlen.




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu