Főoldal / Hírek / Érdekességek / Óvintézkedések téli sportolás esetére (II. rész)

Érdekességek

Óvintézkedések téli sportolás esetére (II. rész)

2021.12.23

A téllel együtt megérkezett a hideg is, valamint a sötét, latyakos, nedves idő. Sokan gondolják, hogy ilyen körülmények között nem lehet sportolni a szabadban és úgy tervezik, hogy várnak tavaszig, leülnek esténként a kandalló elé, egy jó könyv, egy pohár bor, halk zene. Pontosan ezt a hozzáállást kell mielőbb elvetni és természetesen néhány intézkedést betartva, de ugyanolyan lelkesedéssel folytatni a sportolást, mint a meleg, száraz időben.

7. Alaposan melegítsünk be

A megfelelő bemelegítés minden esetben fontos, de hideg időben különösen is az. A dinamikus bemelegítés megnöveli a testhőt és serkenti a vérkeringést, ezzel is lecsökkentve a sérülések kockázatát. Ne keverjük össze azonban a bemelegítést a nyújtással. Nyújtani az edzés végén szükséges, akkor viszont különösen is.

8. A megfelelő légzés

Meleg időben lélegezni és hideg időben lélegezni egészen más. Fontos, hogy hideg időben kizárólag az orrunkon keresztül lélegezzünk, hiszen az segít felmelegíteni és párásítani a belélegzett levegőt. Egy kendő vagy sál a szájunk elé kötve nagyon sokat segíthet abban, hogy ne veszítsünk olyan sok vizet kilégzés közben.

 

 

9. Ha kell, szabaduljunk meg a felesleges ruhadaraboktól

            Túlöltözni sportoláshoz ugyanakkora hiba, mint alul öltözni. Ha nagyon melegünk van érdemes 1-2 rétegtől megszabadulnunk, még mielőtt túlságosan is izzadni kezdenénk. Később, ha fáznánk még mindig könnyebb a levetett ruhadarabokat visszavenni, mintsem izzadtan tovább edzeni, azzal is kockáztatva a megfázást.

10. Folyadékfogyasztás

A hideg időben sokkal kevésbé érezzük szomjasnak magunkat, mint melegben, azonban ugyanúgy veszítünk folyadékot, így annak pótlása is ugyanolyan fontos, mint akár nyáron.  Akkor járunk el helyesen, ha testmozgás előtt is megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, edzés közben pedig inkább többször keveset.

12. Levezetés, lenyújtás 

A testmozgás befejeztével hideg időben rövid időn belül fázni kezdünk. Mindez azonban nem jelentheti azt, hogy elhagyjuk az edzés utáni levezetést. A megfelelő levezetés, lenyújtás nagyon fontos, mind a szívünk, mind az izmaink számára. Fontos, hogy a levezetés minimum 10-15 percig tartson, azonban természetesen ebben az esetben sem szabad a megfázást kockáztatni, így érdemes a vizes ruháinktól mielőbb megszabadulni, valamint a levezetést lehetőleg meleg helyiségben végezni.

És ne feledje senki a mozgás nem csak nyáron, hanem télen is egészség.

https://www.everydayhealth.com/healthy-living/fitness/easy-winter-exercise-tips-help-you-stay-fit/




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu