Főoldal / Hírek / Érdekességek / Tanácsok kezdő sportolóknak

Érdekességek

Tanácsok kezdő sportolóknak

2016.05.24

1. Mielőtt (újra) edzésbe kezd, keressen fel egy sportorvost! Egy átfogó vizsgálat segítségével kiderül, melyik sport a legalkalmasabb az Ön számára, és mennyire terhelhető a szervezete.

2. Ne hajszolja túl magát! Ha gondolkodás nélkül beleveti magát az edzőtermi gyakorlatokba vagy iszonyú tempóban egyik napról a másikra futni kezd, könnyen sérüléseket szenvedhet, és hamar elmehet a kedve az edzés folytatásától. A tapasztalt trénerek fokozatosan növelik a gyakorlatok intenzitását, nehézségét, erőnlétének megfelelően, kérje segítségüket!

3. Reális, elérhető és konkrét célokat tűzzön ki maga elé! Ha túl magasra teszi a mércét, akkor könnyen elmehet a kedve a sportolástól. De egy kis kihívásra mindig szükség van, különben elvész a motiváció!

4. Edzőpartnerrel vagy csapattal együtt sokkal örömtelibb a mozgás. A lelkesedés sem hagy alább olyan könnyen.

 5. Kezdetben heti két-három alkalommal 30-60 percet eddzen laza tempóban, hogy megalapozza erőnlétét. Inkább tovább, de könnyedebben, mint gyorsan és megerőltetően sportoljon.

6. Figyeljen oda a megfelelő ruházatra! Az esőben és hóban való sportolásnak is megvannak a maga szépségei, de arra gondosan ügyeljen, hogy a verejték el tudjon távozni, kényelmes cipőt és légáteresztő, természetes anyagú öltözetet viseljen.

7. Olyan sportágat válasszon, amiben valóban örömét leli. Nem biztos, hogy az Ön számára is megfelel az, amit a kollégája űz, vagy a manapság divatos sportágak. Jól gondolja át, mihez lenne kedve, és az sem baj, ha időközben vált.

8. Álljon ellen a csábításnak, ne hagyja abba a sportot! Ha úgy érzi, kezd belefásulni a gyakorlatokba, akkor próbáljon ki más sportokat is, elég néhány alkalom, és máris nagyobb kedvvel tér vissza a megszokott gyakorlatokhoz, edzésformához.

9. Mindig tervezze meg, hogy mikor fog sportolni, így lassan és fokozatosan a mindennapi tevékenységének részévé válik a mozgás. 10. Ha rossz a kedve, akkor se a tv előtt üldögéljen, hanem mozogjon kicsit és meglátja, hogy nem sokára jobb kedvre derül. Használja ki a sportnak ezt a pozitív hatását!

10. Ha rossz a kedve, akkor se a tv előtt üldögéljen, hanem mozogjon kicsit és meglátja, hogy nem sokára jobb kedvre derül. Használja ki a sportnak ezt a pozitív hatását!

11. Ha fáradtan és kimerülten ér haza a munkából, akkor is sportoljon, ne adjon esélyt a rossz hangulatnak!

12. Kényeztesse magát, amikor kellemesen elfárad, masszírozza át megdolgoztatott lábait!

13. Ha nem sikerül elérnie a kitűzött célt, ne ostorozza magát, hanem gondolja át, hogy min érdemes változtatnia, hogy nagyobb kedve legyen a sporthoz!

14. Óvja magát a sérülésektől, legyen óvatos, körültekintő és melegítsen be edzés előtt.

15. Kerülje a túlzott megerőltetést! A balesetek- és sérülések elkerülése érdekében, ha panaszai vannak, forduljon orvoshoz!

16. Legyen büszke magára! Akár dicsekedhet is teljesítményével. Ha néha megengedett magának egy kis pihenőt, akkor is büszke lehet magára!

(WEBBeteg – B. M., Forrás: stern.de)




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu