Főoldal / Hírek / Érdekességek / Hogyan teszi a testmozgás jobbá a szexuális életet I.

Érdekességek

Hogyan teszi a testmozgás jobbá a szexuális életet I.

2021.06.17

Közismert tény, hogy a rendszeres testmozgás számos esetben segít megelőzni a szív-keringési betegségek kialakulását, megelőzhető a 2. típusú cukorbetegség, erősíti a csontokat, segíthet elérni és fenntartani az egészséges testtömeget, és számos daganatos betegség kialakulása csökkenthető a fizikailag aktívak esetében. A fizikailag aktív életvezetés megnövelheti az egészségben megélt évek számát is, csökkenthető a depresszió kialakulása is.

Sokáig a fertőző betegségeket tartották kivételnek, de a COVID-19 pandémiás időszakban kiderült, hogy azok esetében, akik a koronavírus megjelenését megelőző két évben aktív életet éltek, fizikailag fittek voltak, azok közül – ha el is kapták a fertőzést – sokkal kevesebben kerültek kórházba, jóval kevesebben intenzív osztályra és a szomorú halálozási adatok is jóval kisebb mértékűek voltak körükben.

De a testmozgás képes lehet valami másra is – jobbá teheti a szexuális életet

A rendszeres testmozgásban való részvétel nagymértékben javíthatja az emberek szexuális életét. A kutatók számos pozitív szexuális jellegű előnyről számoltak be azok között, akik fizikailag aktivak voltak.

Testmozgással az egészséges szexuális életért

A testmozgásnak számos olyan különböző, általános egészségügyi előnye van, amelyek szerepet játszhatnak a szexuális élet javításában. A kutatók évek óta vizsgálják a kapcsolatot, hogy miképpen befolyásolja a testmozgás a hálószobai viselkedést.

Vannak általános feltételezések a testmozgással kapcsolatban, amelyek ebben szerepet játszhatnak, például, a fizikai munka során javul a szív pumpafunkciója, ami elősegíti a vérkeringést. A testmozgás segíti a szervezetnek a könnyedebb mozgást, megtarthatjuk a rugalmasságunkat, segíthet javítani az állóképességet. Ezek az előnyök segítenek abban, hogy könnyebben végezzük az összes napi teendőinket, amibe bele tartozik a szexuális tevékenység is, de a fenti általánosságokon kívül vannak olyan konkrét eredmények is a testmozgással kapcsolatban, amelyeket a tudósok a szexuális funkció különböző aspektusaihoz kapcsoltak. És jó hír az is, hogy a kutatások ezen a téren is folyamatosan zajlanak, a tudósok újabb és újabb bizonyítékokat találnak arra vonatkozóan, hogy a fizikai aktivitás fellendíti az egészségesebb és kielégítőbb szexuális életet.

Folyamatosan javuló testkép kialakulása

A szex során a résztvevők nagy része szexinek érzi magát. Valójában a tanulmányok is megerősítették, hogy a testkép erősen kötődik a szexuális elégedettséghez, különösen nőknél.

Egy 2010-es tanulmány szerzői azt írták, hogy

"a testkép számos aspektusa, beleértve a súlyproblémát, a fizikai állapotot, a szexuális vonzerőt és a szexuális tevékenység során a testtel kapcsolatos gondolatokat, előre jelzi a nők szexuális elégedettségét."

Az érzékelt vonzerő és elégedettség közötti kapcsolat különösen fontos lehet a középkorú nőknél, amikor a test alakjának negatív írányú változásai a hormonális szintek következtében valószínűleg bekövetkezik.

Kevesebb kutatás foglalkozik a férfiak testképével és szexuális elégedettségével, de legalább, egy a közelmúltban megjelent kutatási jelentés megállapította, hogy a fizikai megjelenéssel kapcsolatos negatív attitűdök negatív szexuális élményekkel járnak együtt.

Az érzékelt vonzerő érzése a szexuális elégedettséghez kapcsolódik, így a szexuális élet javításának egyik módja az lehet, hogy a testképen kell változtatni és ez leginkább a fizikai aktivitás révén érhető el, hiszen számos tanulmány is megállapította, hogy a testmozgás segíthet abban, hogy kívánatosabbnak érezze magát az ember.

Például egy 2004-ben 408 főiskolai hallgatón végzett tanulmány megállapította, hogy a fizikailag jobb állapotban lévő férfiak és nők magasabbra értékelték saját szexuális kívánatosságukat, mint a hasonló korú kevésbé aktív férfiak és nők. Valójában a férfiak 80%-a és a nők 60%-a, akik hetente kétszer-háromszor edzettek, átlagon felülinek minősítették saját szexuális kívánatosságukat, vagyis ahogy nőtt a heti testmozgással töltött napok száma, úgy nőtt a szexuális kívánatosság minősítése is.

Újabb tanulmányok támasztják alá ezeket az eredményeket. Valójában egy 2017-ben közzétett tanulmány, amelyben 60 fiatal felnőtt nő vett részt, azt mutatta, hogy csak egy rövid, napi 30 perces fizikai aktivitás is javíthatja a nők testképét. (folytatjuk)

https://www.verywellfit.com/exercise-makes-sex-better-2223782#citation-16




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu