Főoldal / Hírek / Érdekességek / Testmozgás kánikula idején: Igyekezzünk nem felforrni II.

Érdekességek

Testmozgás kánikula idején: Igyekezzünk nem felforrni II.

2021.06.24

A meteorológusok jelzései alapján ezen a héten számos hőmérsékleti rekord megdőlt Magyarországon, egészségünk megőrzése érdekében ezért különösen nagy figyelmet kell fordítanunk hőség idején való testmozgáskor a megfelelő folyadék bevitelre, a megfelelő ruházat viselésére és az edzés idejének kiválasztására

Hogyan kerüljük el a hőség okozta rosszulléteket

Ha kánikula idején edzünk, akkor a következő óvintézkedéseket mindenképpen tartsuk be:

  • Ellenőrizzük a hőmérsékletet. Kísérjük figyelemmel az időjárás előrejelzést, mindig legyünk tisztában azzal, hogy milyen hőmérsékletre számíthatunk.
  • Akklimatizálódjunk. Ugyanúgy ahogy felhevült testtel sem ugrunk bele a hideg vízbe, úgy szabadtéri edzésnek sem állunk neki akklimatizálódás nélkül. Ez különösen igaz, ha légkondicionált, beltéri edzőtermekhez vagyunk szokva, ilyen esetben ne akarjunk azonnal olyan intenzitással edzeni, mint ahogyan korábban megszoktuk. Időt kell hagyni a szervezetünknek ahhoz, hogy hozzászokjon a megváltozott körülményekhez, így mind az edzés idejét, mind a dinamikáját csökkentsük.
  • Legyünk tisztában edzettségi szintünkkel. Ha nem vagyunk edzésben, akkor legyünk fokozottan körültekintőek, tartsunk több szünetet.
  • Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. A dehidratáltság az egyik legjellemzőbb kiváltó tünete a hőség okozta rosszulléteknek. Segítsük a testünket, hogy izzadni tudjon, és így természetesen tudja hűteni magát, fogyasszunk sok folyadékot mozgás közben, nagyon fontos, hogy ne várjuk meg amíg szomjassá válunk.

Érdemes elgondolkodni különféle sportitalok fogyasztásán is a víz mellett, hiszen azok számtalan ásványi anyag pótlásában is segítségünkre lehetnek. Semmiképpen se fogyasszunk alkoholt sportolás közben.

  • Öltözzünk megfelelően. Viseljünk vékony, könnyen szellőző ruházatot, kerüljük a sötét színű felsőket melyek elnyelik a hőt, ha sokáig tartózkodunk napon, viseljünk sapkát.
  • Kerüljük el a legmelegebb órákat. Törekedjünk rá, hogy a reggeli vagy az esti órákban sportoljunk, igyekezzünk minél többet árnyékban tartózkodni.
  • Használjunk napkrémet. A leégés nagyobb veszélyt jelent a néhány napig tartó kellemetlenségnél, csökkenti a bőrünk hűtő hatékonyságát, valamint megnöveli a bőrrák kialakulásának esélyét is.
  • Legyen „B” tervünk. Ha aggódunk a hőség miatt, akkor végezzünk beltéri gyakorlatokat.
  • Legyünk tisztában egészségi állapotunkal. Bizonyos egészségügyi állapotok megnövelik a hőség okozta egészségkárosodások kialakulásának esélyét, emiatt fontos tisztában lennünk egészségi állapotunkkal, akár egyeztetnünk háziorvosunkkal.

A legtöbb hőség okozta rosszullét, megbetegedés kellő odafigyeléssel és körültekintéssel könnyen elkerülhető. Ha az alapvető elővigyázatossági szabályokat betartjuk, akkor az edzésünk értéke semmilyen szinten sem fog csorbulni.

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20048167

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu