Főoldal / Hírek / Érdekességek / Sovány és mégis beteg? – 4. rész

Érdekességek

Sovány és mégis beteg? – 4. rész

2018.08.13

Tehát ha a vérparaméterek magas kockázati tényezőre utalnak az anyagcsere problémák kialakulásában, akkor először is a táplálkozáson és a fizikai aktivitáson kell változtatni. Az első és legegyszerűbb, a tipikus hizlaló dolgok elkerülése (édesség, cukros üdítők, csipsz, stb.), de a gyümölcslevek és a túlzott gyümölcs bevitel sem tesz jót a zsírmáj kialakulása miatt. Ilyenkor a legjobb a mediterrán étkezés, sok zöldséggel, olajos magvakkal, bogyókkal, halakkal, olíva olajjal és egészséges zsiradékkal. A fehérlisztből készült termékek fogyasztásának csökkentése akadályozza az új zsírok képződését szénhidrátból.

De mindenekelőtt egy egészséges étrend kialakításához szükség van arra, hogy pontosan tudjuk mit is fogyaszt a páciens, hiszen az azonos testsúly mindenkinél más rizikót rejthet. Az olyanoknál, akik kívülről soványnak tűnnek, de belülről „zsírosak” hatékony lehet a megfelelő étrend változtatás és a rendszeres fizikai aktivitás bevezetése. Így testsúlyuk csökken, bár náluk nem a fogyás a legfontosabb, mint a túlsúlyosaknál. Három hónaptól maximum hat hónapig terjedő időintervallumban ellenőrizni kell, hogy a kívánt értékeket elérték-e a páciensek. Ha az értékek alakulása pozitív, akkor mehet tovább a megállapított táplálkozás és aktivitás változtatás, ha viszont nem akkor további intézkedések bevezetése szükségesek az életmódban. Amennyiben nem történik komoly változás, fejlődés a soványaknak is gyógyszeres kezelés szükséges.

A sport, anyagcserére és az egész testre gyakorolt pozitív hatásai ismeretesek. Ahhoz viszont, hogy hosszú távon csökkentsük az anyagcsere-zavarok kialakulásának kockázatát a megfelelő étkezés és mozgás kombinációjának alkalmazás a jó módszer/gyógyszer. Ahhoz, hogy az érintettek szervezetében változás következzék be, konkrét „mozgás receptet” kell a kezükbe adni. A soványaknak tudnia kell, hogy az ő esetükben semmiképpen sem a testsúlycsökkentés az elsődleges cél. Az irányadó a vérparaméterek optimalizálása a legfontosabb. Fontos lenne az orvosok hétköznapjaiban is alkalmazni ezeket a megállapításokat. Nyilván a túlsúlyosak, elhízottak egészsége sem elhanyagolható, de a sovány embereknek is joga van korrekt kezelésre.

A BMI értékétől független normálértékek az anyagcsere egészségéhez:

Vérnyomás: ≥ 130 Hgmm a szisztolés vagy ≥ 85 Hgmm a diasztolés értékben

• Vércukor: ≥ 100 mg/dl vagyis 5,6 mmol/l

Triglicerid: > 150 mg/dl

HDL-koleszterin: ≤ 40 mg/dl (Férfiak), ≤ 48 mg/dl (Nők)

Pusztán egy paraméternek a normál értéktől való eltérése még nem utal metabolikus zavarra, amennyiben viszont ehhez társul egy második is, akkor már lehet metabolikus problémákra következtetni.

https://www.zeitschrift-sportmedizin.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu