Főoldal / Hírek / Érdekességek / Perturbációs edzés a hátfájás prevenciójában és a terápiájában

Érdekességek

Perturbációs edzés a hátfájás prevenciójában és a terápiájában

2018.09.25

A behatárolt mozgástartomány és a csökkent terhelhetőség a nem specifikus alsó háti fájdalom kialakulásának leggyakoribb okai. Ez a jelenség világszerte ismert probléma. Az előfordulás hátterében általában két tényező csökkent működése állhat, az egyik a gyenge ideg-izom (neuromuszkuláris) kapcsolat, a másik pedig az alacsony fizikai teljesítmény.

A gerincoszlop stabilitásának hirtelen megzavarása az ideg-izom kapcsolatot erősíti, és ezáltal hasznos az alsó háti szakasz fájdalmának terápiájában.

A hirtelen bekövetkező terhelések hatására, főleg a törzs izomzatban megváltozott válaszreakciók mennek végbe, amely a nem specifikus alsó háti fájdalom esetén jelentős. A konszenzus az, hogy a fizikai aktivitás jelentős hatással van a teljesítményre és az ideg-izom kapcsolatra, ezáltal az alsó háti szakasz terápiájára. Az, hogy pontosan milyen edzésforma a legalkalmasabb erre, egyelőre még tisztázatlan. Egy kutatás során a törzsizmok működését figyelték olyan edzés során, ahol hirtelen megzavarták a vizsgálati személyek mozgását. Ilyen például labor körülmények között a futószalag hirtelen, lassítása, gyorsítása, megemelése vagy éppen megállítása, miközben az izomaktivitást EMG segítségével mérik. Az úgynevezett perturbációs edzések hatékonyságát járás, illetve esés tesztekkel ellenőrizték, és eredményesnek találták. Annak érdekében, hogy később a terápiában is tudják hasznosítani a laboratóriumi vizsgálatokat az alsó háti szakasz fájdalmának enyhítésére, még további kutatások szükségesek. 

zeitschrift-sportmedizin.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu