Főoldal / Hírek / Érdekességek / PARALIMPIA JÁTÉKOK TOKYO 2020

Érdekességek

PARALIMPIA JÁTÉKOK TOKYO 2020

2021.08.21

Nemrég fejeződött be a 2020. évi - 2021-re idénre halasztott- XXXII. Olimpiai játékok Tokióban és a napokban kezdődik az elmúlt évről szintén elhalasztott Paralimpiai játékok rendezvénysorozata is.  

A globális felmelegedés hatásai figyelembe véve Tokió az elmúlt években egyre forróbb várossá vált, különösen nyáron. A 2020. évi tokiói nyári olimpiai és paralimpiai játékokra való felkészüléshez minden résztvevőnek, - beleértve a sportolókat is - a segítő önkénteseknek meg kellett ismerkedniük Tokió forró és párás nyári időjárási körülményeivel. A megfelelő intézkedések meghozatalának érdekében a hőbetegség kockázatát megbecsülő WBGT indexet használták az éghajlati viszonyok összehasonlítására. A tokiói sportesemények feltételeit az elmúlt három nyári olimpiai helyszín (Rio de Janeiróban, London és Peking) tapasztalataira alapozták, annak érdekében, hogy meghozzák a megfelelő óvintézkedések a résztvevő sportolók egészségének megóvása érdekében. A Wet Bulb Globe Temperature (WBGT) a közvetlen napsugárzás hőterhelésének mérőszáma, amely figyelembe veszi a hőmérsékletet, a páratartalmat, a szélsebességet, a napsugárzást és a felhőtakarót (napsugárzás). Ez eltér a hőindextől, amely csak a hőmérsékletet és a páratartalmat veszi figyelembe. Ha közvetlen napfényben dolgozik vagy sportol valaki, akkor ez jó vizsgálati paraméter lehet a monitorozásra. Sok nemzet egészségügyi és katonai szervezete a WBGT -t használja útmutatóként a közvetlen napfényben történő munkaterhelés kezeléséhez.

Egészségügyi szempontból a helyszín és az időpont nagy kihívások elé állították tehát  mind a szervezőket, mind a sportolókat és a segítőszemélyzetet egyaránt. A hivatalos szervezők, a japán kormány, a különböző kapcsolódó szervezeteknek, és a résztvevőknek meg kell és meg kellett küzdenie ezekkel az egészségre igen ártalmas kihívásokkal teli körülményekkel, és lehetővé kell/kellett tenni a sportolók számára, hogy az adott körülmények között is a lehető legjobbat hozzák ki magukból, valamint, hogy megelőzzék a hőterheléssel járó betegségeket a sportolók, a személyzet és a jelenlévő nagylétszámú újságírók között. A nemzetközi sportszövetségeknek, nemzeti olimpiai bizottságoknak, valamint az olimpiai szervezőbizottságnak meg kellett fontolnia a WBGT-mérések eredményeit a helyszínek meghatározásakor és az események időzítése a hőségbetegség jobb elkerülése és a maximális sportteljesítmény elősegítése érdekében.

Összehasonlították az elmúlt három nyári Olimpia WBGT eredményeit a tokiói időzónával, megállapították, hogy egyik korábbi Olimpián sem volt olyan időzóna, ahol a 2021-as időszakban magasabb hőségveszélyre lehetett számítani, mint Tokióiban. Azt is megállapítottuk, hogy Tokióban magasabb volt a WBGT, mint bármelyik korábbi fogadó városban.

Az alábbi WBGT értékek esetén a következő intézkedéseket javasolták betartani:  

80-85: A közvetlen napfényben végzett munka vagy edzés 45 perc elteltével megterheli a testet, ezért tartson legalább 15 perc szünetet óránként, ha közvetlen napfényben dolgozik vagy sportol.

85-88: A közvetlen napfényben végzett munka vagy edzés következtében 30 perc múlva stresszes állapot alakul ki a szervezetben, ezért tartson legalább 30 perc szünetet óránként, ha közvetlen napfényben dolgozik vagy edz.

88-90: A közvetlen napfényben végzett munka vagy edzés 20 perc után hő stresszt hoz létre a szervezetben, ezért tartson legalább 40 perc szünetet óránként.

> 90:  A közvetlen napfényben végzett munka vagy edzés során már 15 perc múlva komoly hőterhelés éri a szervezetet, ennek elkerülése érdekében tartson legalább 45 perc szünetet óránként.

Javaslatokat dolgoztak ki, hogy miként kell viselkedni a szabadtéri tevékenységek előtt, alatt, ha magas a WBGT:

  • Viseljenek kalapot és könnyű, világos, világos ruhákat.
  • Tervezzenek és tartsanak gyakori szüneteket az árnyékos területeken.

A megerőltető szabadtéri tevékenységek idejét csökkenteni kell, különösen közvetlen napfényben vagy ahol kevés a szellőzés, sok vizet vagy más alkoholmentes folyadékot kell fogyasztani, hiszen a szervezetnek szüksége van vízre, hogy megfelelő mértékben alacsonyan tudja tartanai a hőmérsékletet. Már akkor is sok folyadékot kell fogyasztani, amikor még nem is érezzük a szomjúságot. Ne töltsünk hosszú időt a napfényben, hiszen a leégés sokban megnehezíti a hőelvezetést és használjunk megfelelő értékkel rendelkező napvédő szereket.

Szerkesztői megjegyzés: a fenti nehézségeket még nagy mértékben tetézte a COVID-19 pandémia, ennek érdekében egyedülálló módon nézők nélkül rendezték és rendezik meg a sporteseményeket, csökkentették a résztvevő nem sportolók létszámát és több, mint 600 000 vírus tesztet végeztek el eddig.




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu