Főoldal / Hírek / Érdekességek / Négy dolog, ami az ereket roncsolja

Érdekességek

Négy dolog, ami az ereket roncsolja

2019.04.08

Az egészséges erek létfontosságúak, hiszen tápanyaggal látják el a szervezetet, ezzel szemben az elmeszesedett artériák fokozzák a betegségek kialakulását. Mivel a meszesedés kezdetben nem okoz panaszt a folyamat észrevétlenül megy végbe. Ennek érdekében érdemes megismernünk a kockázati tényezőket. Ahhoz, hogy az ereink megfelelően működjenek, rugalmasnak kell lenniük, ehhez viszont a „Müncheni Prevenciós Sportorvosi Centrum” igazgatója, Martin Halle összefoglalta a Focus-on-line magazinnak az erek négy legnagyobb ellenségét és „barátját”.

Jöjjenek először a negatív hatások:

1. A dohányzás tönkreteszi az érfalakat

Már egy szál cigaretta nikotin tartalma csökkenti az erek vérállátó képeségét, a test bizonyos területein. Bár ez a hatás nem tart sokáig, mégis hosszú távú hatása is káros az erekre, mivel azok belső rétegét károsítja, ennek a sejtjei elpusztulnak, majd hegek és lyukak keletkeznek helyükön.

2. A magas vércukor ártalmas az erek sejtjeire

A magas vércukor ugyanolyan ellensége az ereknek, mint a cigaretta. Nem kell ezért rögtön lemondani a hébe-hóba előforduló nassolásról, viszont a tartósan magas vércukorszint tönkreteszi az erek védőrétegét.

3. A koleszterin megvastagítja az ereket

Az előzőekhez hasonlóan kártékony a magas koleszterinszint is. Mivel a koleszterin lerakódik az erek sejtjei alatt, és kis szigeteket un. plakk-okat képez, amelyek keményítik az artériákat.

4. A magas vérnyomás az erek szakadásához vezethetnek

Ha az erek már amúgy is károsodottok, az állandósult magas vérnyomás következményei veszélyesebbek lehetnek. Ha a vér nagyobb nyomást fejt ki az érfalakra, el is tudnak szakadni azok.

A vázolt negatív hatások, ha egyszerre fordulnak elő, még nagyobb veszélynek tesszük ki a szervezetünket, mintha egy-egy említett negatív jelenség önmagában fordul csak elő.

focus




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu