Főoldal / Hírek / Érdekességek / Milyen hatással van a Tai Chi Chuan az idősek testtartására és egyensúlyára?

Érdekességek

Milyen hatással van a Tai Chi Chuan az idősek testtartására és egyensúlyára?

2019.07.11

Az egyensúly fontos szerepet tölt be az időskorúak hétköznapjaiban, hiszen akinek jó az egyensúlya, kevesebb eséllyel fog megbotlani vagy elesni, amelynek akár nagyon súlyos következményei lehetnek.

Az egyensúly fejlesztésére nagyon alkalmas sportág a Tai Chi Chuan.

 Egy vizsgálat során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a Tai Chi Chuan (TCC) és a más sportágakban aktív időskorúak egyensúlya mennyiben tér el egymástól. A TCC a kínai harcművészetek közé tartozó sport, amikoris nem az izom erejére, hanem a belső izmok erejének fejlesztésére helyezi a hangsúlyt

10 fő (öt férfi és öt nő) vett részt egy éven keresztül aktívan a TCC foglalkozáson hetente legalább 11,2 órán át, az átlag életkoruk 70 év körül volt. Őket hasonlították össze korban megegyező 12 aktív idős emberrel, akik sporttevékenységet nem végeztek, viszont aktívak voltak kerti munkában, és az unokákra való vigyázásban. A „posturomed” mozgó készülékkel vizsgálták álló helyzetben az egyensúlyt ultrahang markerek segítségével. Az előre hátra és oldal irányba történő mozgások összességéből egyensúlyindexet számoltak. Az egyensúly értékeléséhez a vizsgálati személyek nyitott és csukott szemmel vállszéles terpeszállásban helyezkedtek el, majd összezárt lábakkal, ezután egymás mögötti lábfejekkel.

A vizsgálatokból megállapították, hogy az oldalirányú elmozdulásnál csukott szemmel, vállszéles terpeszben végzett gyakorlat során a TCC csoport tagjai jelentősen jobban teljesítettek. A többi pozícióban nem volt különbség. Általában a kutatásokban a TCC-t olyan kontroll csoporttal hasonlítják össze, ahol a tagok ülő életmódot folytatnak. Hiányoznak azok a vizsgálatok, ahol más sportágat űzőket vonnak be, mintegy kontroll csoportként. 

A kutatók megállapították, hogy a TCC a proprioceptív (ízületi helyzetérzés) és a vesztibuláris (egyensúly) rendszerre fejti ki leginkább kedvező hatását. Azonban egy másik vizsgálatban az előre hátra történő elmozdulásban is szignifikáns javulás következett be.

Az mindenképpen elmondható, hogy a TCC pozitívan befolyásolja az egyensúlyrendszer működését, de a pontos háttérfolyamatok még tisztázatlanok.

zeitschrift-sportmedizin.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu