Főoldal / Hírek / Érdekességek / A mozgás is segíthet a mentális gondjaink leküzdésében?

Érdekességek

A mozgás is segíthet a mentális gondjaink leküzdésében?

2021.02.19

Teljesen nyilvánvaló, hogy az érzéseink, hangulatunk nagyban befolyásolják mozdulatainkat, fizikai tevékenységeinket. Az viszont számunkra már sokkal kevésbé egyértelmű, hogy ez visszafelé is igaz és hogy a mozgás milyen nagy mértékben képes hatni az érzéseinkre.

Amennyiben fáradtnak, lehangoltnak érezzük magunkat, akkor a mozdulataink is sokkal nehézkesebbek, vontatottabbak, ha idegesek vagyunk, akkor kapkodunk, de adott esetben akár teljesen le is dermedhetünk. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az agy és a test közötti kapcsolat abszolút mértékben két oldalú kapcsolat és oda-vissza hatnak egymásra, ami azt jelenti, hogy a mozgás is nagymértékű hatással bír az agyi működésünkre és ezáltal az érzéseinkre is.

A testmozgás hatása a hangulatingadozásra

A rendszeres testmozgás képes befolyásolni az agy „harcolj vagy menekülj” reakciójának intenzitását és ezáltal képes csökkenteni a nyugtalanságot, szorongást. Amikor olyan tüneteknek vagyunk kitéve, amik esetleg aggodalommal töltenek el minket, mint például az időnkénti heves szívverés, akkor a rendszeres testmozgás nagy segítséget nyújthat a számunkra, hogy az ilyen eseteket könnyebben kezeljük.

Nagyon hatékony depresszió csökkentő hatású mozgásformák a kerékpározás, a különböző állóképességi edzések, illetve a különböző egyensúlyi gyakorlatok is. A sportolás legalább olyan hatékony tud lenni, mint egy gyógyszeres kezelés, vagy egy szakemberrel való konzultálás és még mellékhatásai sincsenek. A rendszeres fizikai aktivitás serkenti a BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) nevű agyi eredetű növekedési fehérje kialakulását, ami szerepet játszik az idegrendszer megfelelő működésében, a memóriában, elősegíti az idegi rostok növekedését és így a jó közérzet kialakulását.

Egy tanulmányban figyelem zavarral küszködőket vizsgáltak, amikor is a kapott eredmény rávilágított, hogy már egy 20 perces, kényelmes iramú kerékpározás is nagymértékben csökkenti a tüneteket, javítja az eredményeket.

Az aktív mozgás növelte a résztvevők motivációját a különböző, koncentrációt igénylő feladatokban való részvételre, frissebbé, energikusabbá váltak tőle, valamint csökkentette az enerváltság, levertség és a rossz hangulat érzését is.

A tudatos jelenlét szintén hatékonyan csökkenti a depressziós tüneteket. Ez egy olyan elmélyülő állapot, amikor nagy figyelmet szentelünk érzékeinknek, térbeni jelenlétünknek, belső érzéseinkre, odafigyelünk a légzésünkre, a szívverésünkre a különböző mozdulatok gyakorlása közben. A tai chi és a különböző yoga technikák mind nagyon hatékony segítséget nyújthatnak mindehhez. A yoga rendszeres gyakorlása például különösen hatékony a poszttraumás stressz okozta problémák enyhítésére. Tehát a megfelelő mozgásformákkal, légzés technikákkal hatékonyan csökkenthetjük a feszültséget, szorongást és ezáltal elősegíthetjük a kiegyensúlyozottság elérését.

Társas együttműködések jótékony hatása

Mind az aktív testmozgás, mind a meditációs mozgásformák és elmélyülések olyan tevékenységek melyeket egyedül is bármikor végezhetünk és hatékonyan javítják a hangulatunkat. Azonban egy tanulmány arra világított rá, hogyha másokkal együtt végzünk egy gyakorlatot és, ha még ráadásul arra is törekszünk, hogy szinkronban mozogjunk, akkor még látványosabb a hangulatjavulás.

2014-ben Joanne Lumsden és kollégái egy pszichológiai kísérletet végeztek. Ennek során a résztvevőknek egy felvételt vetítettek valakiről, aki éppen karkörzéseket végez, és a vizsgálatban résztvevőknek az ő mozgását kellett utánozniuk, vagy pedig szándékosan ellentétes mozgást végezniük. A kísérlet előtt, illetve után is ki kellett tölteniük egy a hangulatukra vonatkozó, rövid kérdéssort, valamint arra is választ kellett adniuk, hogy mennyire tudtak ráhangolódni a felvételen látható személy mozgására, mennyire tudtak oda figyelni rá. Meglepő eredmény született. Eszerint amikor a résztvevők igyekeztek szinkronban végezni a mozgást akkor magasabb önbecsülésről számoltak be, mintsem amikor ellentétes mozgásra törekedtek. Korábbi vizsgálatok is azt az eredményt rögzítették, hogy ha igyekszünk másokkal szinkron mozgást végezni, akkor közelebb is érezzük magunkat hozzájuk, könnyebben dolgozunk össze és növekszik az egymás iránt tanúsított szimpátiánk is. A mozgások szinkronban végzése azt is megkönnyíti, hogy később jobban visszatudjunk emlékezni arra, hogy az adott ember mit mondott, illetve, hogyan nézett ki. Ez volt az első olyan kísérlet, amely arra is rávilágított, hogy egy ilyen együttműködés után az önbecsülésünk is pozitívan változik. Valószínűsíthetően a táncterápiák is ennek köszönhetően olyan hatékonyak a depresszióban szenvedők tüneteinek enyhítésében, illetve a különböző társas, illetve csapatsportok is mind, hasonló kedvező hatásokkal bírnak.

Összegzés

Agyunk és testünk bensőséges kapcsolatban állnak egymással. Bár az agy a meghatározó irányító egység ebben az együttműködésben, mégis, a mozgásunk is óriási hatással bír arra vonatkozóan, hogy hogyan gondolkodunk és érzünk.

A különböző mozgásterápiák leggyakrabban kiegészítő kezelésként szolgálnak a depressziós tünetek kezelésében, olyankor, amikor az orvosi kezelések nem elegendőek. Mikor már túlságosan is kimerültek vagyunk ahhoz, hogy a gondolatainkat rendezni legyünk képesek, vagy egy nehéz helyzetet más megvilágításból tudjunk vizsgálni, akkor a testmozgás képes a leghatékonyabban a segítségünkre sietni. Sportolva, egy elmélyülő yoga gyakorlatot  vagy valakivel közös mozgásformát végezve, táncolva egy olyan útra lelhetünk, mely elvezet minket gondolataink, mentális problémáink sikeres rendezéséhez és egy kiegyensúlyozott élet megtalálásához.

https://www.health.harvard.edu/blog/how-simply-moving-benefits-your-mental-health-201603289350

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu