Főoldal / Hírek / Érdekességek / A rendszeresen testmozgást végzők körében jelentősen kisebb az előfordulása a megfázásos megbetegedéseknek

Érdekességek

A rendszeresen testmozgást végzők körében jelentősen kisebb az előfordulása a megfázásos megbetegedéseknek

2021.09.25

Hideg időszakban, mint ami mostanában is vár ránk, gyakrabban alakul ki felsőlégúti fertőzés, mivel ilyenkor az immunrendszer gyengül, a hidegnek kitett területek vérellátása romlik. A hideg levegőn való tartózkodással az orrnyálkahártya vérellátása is romlik, hőmérséklete is csökken, ami mind kedvez a vírusok szaporodásának. Ezek a vírusok is elsősorban cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel terjednek.

Egy 1 000 fős mintán elvégzett tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres fizikai aktivitás majdnem felére csökkenti a megfázásos megbetegedés esélyét, illetve azzal, hogy gyengíti a vírusokat, ennek a felsőlégúti fertőzésnek a súlyosságát is jelentősen csökkenti.

A sportolás és a rendszeres mozgás erősítik az immunrendszert és így segítik azt a vírusokkal szembeni harcban.

Ugyanilyen fontos az általános jó közérzet is, mind mentálisan, mind fizikálisan, hogy az immunrendszerünk megfelelő állapotban legyen.

Egy felnőtt ember átlagosan 2-5 megfázást szenved el egy évben. A legutóbbi vizsgálatok a kérdéssel foglalkozva számos életmódbeli változtatást javasolnak, bemutatva, hogy melyek azok, amelyek növelik az esélyeinket a fertőzések elkerülése érdekében és mik, amelyek adott esetben súlyosbítják is a fertőzés lefolyását.

A vizsgálat során, melyet az Egyesült Államokban végeztek, a kutatók arra kérték az egyébként egészséges alanyokat, hogy egy 3 hónapos őszi-téli időszakban figyeljék és jegyezzék le a tüsszögő-köhögő időszakok számát. Mindezek mellett arról is feljegyzéseket kellett készíteniük a résztvevőknek, hogy milyen gyakorisággal végeztek legalább 20 percen át tartó olyan testmozgást mely során meg is izzadtak. Természetesen a vizsgálatban résztvevők mindegyikét kikérdezték előzetesen az életmódjukról is, hogy milyen étrendet követtek, hogy mennyire éltek stresszes életet, hiszen ezek mind képesek befolyásolni az immunrendszer állapotát.

A vizsgálat szerint, aki idős, férfi és házas, az kevésbé hajlamos a megfázásos megbetegedésekre, valamint ugyanígy, ha valaki sok gyümölcsöt eszik, szintén kevesebbszer lesz beteg. Valószínűsíthetően az utóbbi a vitamin bevitellel áll közvetlen kapcsolatban, míg az előbbiek inkább közvetetten, illetve a lelki kiegyensúlyozottságra, stresszmentes életre is gondolhatunk, mint befolyásoló tényezők.

A leghatékonyabb faktor, mely a legjelentősebben csökkenti a megfázásos megbetegedés esélyét a testmozgás és az, hogy valaki mennyire érzi magát fittnek.

A fittség érzése és a fizikailag aktív életmód körülbelül 50%-al csökkentette a megbetegedés esélyét.

A vizsgálatban résztvevők közül, akik legalább heti 5 napon sportoltak, vagy legalább fizikailag aktívak voltak, azok a 3 hónap során legfeljebb 5 napon gyengélkedtek és olyankor is csak igen enyhe tüneteket éreztek, ezzel ellentétben, akik alig, vagy egyáltalán nem éltek fizikailag aktív életet, a 3 hónapos vizsgálati idő idején körülbelül 9 napon gyengélkedtek és tüneteik súlyosabbak is voltak. A rosszullétek súlyossága 41%-al csökkent azok esetében, akik a megadott szempontok alapján a leginkább fittnek vallották magukat és 31%-al azok esetében, akik a leginkább aktívak voltak.

A vizsgálat vezető dr. David Nieman és csapata, az Észak-Karolinai Appalachian Egyetemről állítják, hogy már egy edzés is időlegesen olyannyira megerősíti az immunrendszert, hogy az azonnal a szervezet védelmére kel az esetleges behatolókkal szemben. Bár ezek csak időszakos, néhány órán át tartó fellobbanások, de egyenként mind elősegítik az immunrendszer hosszabb távon való megerősödését is.

Szakértők egyöntetűen állítják, hogy mindezek egyértelmű bizonyítékai a testmozgás fontosságának és gyakorlatilag mind azt támasztják alá, amit valójában már régóta állítottak. A testmozgás egyértelműen javítja a közérzetet és most már újabb bizonyítékok állnak rendelkezésre a további pozitív hatásokról.

https://www.bbc.com/news/health-11664660

https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/6649/can-exercise-reduce-your-risk-of-catching-a-cold/




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu