Főoldal / Hírek / Érdekességek / Már napi több mint öt lépcsőfok megmászása, akár 20% -kal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

Érdekességek

Már napi több mint öt lépcsőfok megmászása, akár 20% -kal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

2024.03.31

Azok az emberek, akik a lift használatát részesítik előnybe a lépcsőzés helyett, jóval nagyobb ASCVD (ateroszklerotikus kardiovaszkuláris betegségek) kockázatot jelentettek, szemben azokkal, akik napi rendszerességgel lépcsőznek.

A Brit Biobank adatainak felhasználásával 12 év alatt közel 460 000 38-73 év közötti személy (átlagéletkoruk 56 év volt, és 56% volt nőéletvezetési és lépcső-használati szokásait kérdezték le 2006 és 2010 között.

A megfigyelések szerint, azok a felnőttek, akik arról számoltak be, hogy naponta több mint öt lépcsőfokot tettek meg, 20% -kal kisebb valószínűséggel alakult ki ateroszklerotikus betegség, szemben azokkal, akik arról számoltak be, hogy soha nem használják a lépcsőt, hanem mindig csak a liftet.

A rövid idejű, nagy intenzitású lépcsőzés időhatékony módja a kardiorespiratorikus fittség és a vér lipid-profiljának javítása szempontjából, különösen azok körében, akik nem érik el a fizikai aktivitási ajánlások javaslatait.

A lépcsőmászással töltött napi összes alkalmat a következő kérdés határozta meg: "Otthon, az elmúlt 4 hétben, körülbelül hányszor használt naponta legalább egyszer lépcsőt? (kb. 10 lépés).

A gyakoriság meghatározására hat lehetőség közül lehetett választani, amit ezután négy kategóriába sorolták be. A nyomon követés során a kutatók 39 043 ateroszklerotikus kardiovaszkulásris betegség (ASCVD), 30 718 koronária artéria betegség (CAD) és 10 521 iszkémiás sztrók esetet figyeltek meg.

Azok a személyek, akik naponta legalább 6-10 emeletet lépcsőn tettek meg 7%-al kisebb eséllyel váltak beteggé, összehasonlítva azokkal a résztvevőkkel, akik arról számoltak be, hogy soha nem másztak lépcsőn. Azok viszont, akik napi 16-20 emeletet tettek meg lépcsőn, azok esetében 10% kal volt kisebb a megbetegedés esélye. Az eredmények hasonlóak voltak a CAD és az iszkémiás sztrók kockázata esetén.

Amikor a CAD és az iszkémiás sztrók genetikai kockázati pontszámát, a 10 éves ASCVD kockázat és az ASCVD családi anamnézise alapján különböző betegségre való hajlam szerint csoportosították, a lépcsőmászás védő összefüggését gyengítette a betegségre való hajlam növekvő szintje.

A kutatók azt is megállapították, hogy azok, akik a kiinduláskor nem számoltak be lépcsőzésről, szemben azokkal, akik napi lépcsőzésről számoltak be, amit azonban később abbahagytak, esetükben 32% -kal nagyobb valószínűséggel alakult ki ASCVD.

Összességében a lépcsőmászás nagyobb intenzitása szignifikánsan függött össze az ASCVD alacsonyabb kockázatával a betegségre való hajlam esetében, különösen összehasonlítva azokkal, akiknek alacsonyabb volt a betegségre való hajlama. Ezenkívül az ASCVD megnövekedett kockázatát az erre érzékeny egyéneknél hatékonyabban lehet ellensúlyozni a több lépcsőmászással.

Szerkesztői megjegyzés: Ezek az eredmények egyértelműen rávilágítanak a lépcsőmászás potenciális előnyeire, mint az ASCVD elsődleges prevenciós intézkedése.

https://www.healio.com/news/cardiology/20230927/climbing-more-than-five-flights-of-stairs-daily-may-lower-heart-disease-risk-by-20




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu