Főoldal / Hírek / Érdekességek / A RENDSZERES MOZGÁS=EGÉSZÉG

Érdekességek

A RENDSZERES MOZGÁS=EGÉSZÉG

2021.01.10

Kerüljük el a mozgásszegény életforma révén kialakuló társjárvány elterjedését.

Terjesszük és hirdessük, hogy

A

RENDSZERES

MOZGÁS=EGÉSZSÉG

 

Világszerte a járvány kezdetétől NAPJAINKIG, több mint 200 országban több mint 85 000 000 bejelentett COVID-19-es megbetegedés és jóval több, mint 1 000 000 haláleset történt.

Az esetek száma folyamatosan emelkedik, annak ellenére, hogy világszerte engedélyezték és elkezdték a legígéretesebb vakcinák alkalmazását. Azonban a megfelelő mennyiségű vakcina mennyiség legyártásához, a szállítás megszervezéséhez és az oltópontok optimális kialakításához időre van szükség, illetve a már beoltottak esetében is a hatás kialakulásához néhány hétre szükség van.

A vírus tovább terjedésének megakadályozása érdekében, világszerte fenntartják a korlátozó intézkedéseket, így az emberek egyre több időt töltenek otthon. A legújabb felmérések és bizonyítékok arra utalnak, hogy a fizikai aktivitás szintje ~30%-kal csökkent, az ülésidő pedig ezzel fordított mértékben ~28%-kal nőtt. Ez a szakemberek körében komoly aggodalomra ad okot, mivel a fizikai inaktivitás és az ülő életmód komoly kockázati tényezők a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a rák, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a csont- és ízületi betegségek, a depresszió és a korai halál szempontjából.

Több száz, több ezer szakember foglalkozik a világ minden tájáról COVID-19 világjárvány egyéb nem közvetlenül a fertőzéssel összefüggő hatásának témakörével. Számos szakértő hangsúlyozza az egészséges életmód növelésének fontosságát, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy

jelenleg nem egy, hanem két világjárvány ellen harcolunk, nevezetesen a COVID-19, és ennek járulékos következményeként a fizikai inaktivitás ellen.

Felmérések szerint csak a fizikai inaktivitás önmagában több mint 3 millió halálesetet eredményez évente és a globális egészségügyi kiadás eléri 50 milliárd dollárt.  

Azonnali cselekvésre van tehát szükség, hogy a fizikai aktivitás révén nyerhető előnyök megkönnyítsék és csökkentsék a COVID-19 világjárvány okozta károk kialakulását. Évek óta tudjuk és hangoztatjuk, hogy ez egy hatékony formája a jó egészség megőrzésének, a betegségek megelőzésének és az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Ennek megfelelően a felnőttek fizikai aktivitásának megőrzése, annak növelése, a meglévő ismeretek terjesztése a legszélesebb körben kiemelkedő fontosságú feladat a szakemberek számára.

Számos szervezet a világban, köztük a WHO, az „Amerikai Szív Szervezet” (American Heart Association), az amerikai sportorvos kollégium (ACSM) és természetesen számos európai, és nemzeti népegészségüggyel foglalkozó szervezet tesz javaslatokat és kínál megoldásokat a Covid-19-es világjárvány idején a fokozottabb testmozgás igényének kialakulásához, annak alkalmazásához.

Ezeket a szigorúan szakmai forrásokat kiegészítve, az ismereteket kiterjesztve számos könnyen érthető info-grafikát készítettek már, amely célja, hogy könnyen érthető, átfogó illusztrációt nyújtson a napi fizikai aktivitás elősegítésére a laikus közönség számára a COVID-19 világjárvány idején.           

Amint látható, a felnőttek jóval több időt töltenek otthon, ennek következtében növekszik, mind a szociális, mind a fizikai izoláció és az ezzel járó minden veszélyének a kialakulása.

Az emberek kevesebbet mozognak (-33%) és ennek következtében többet ülnek (+28%).

Ismerjük és tudjuk, folyamatosan beszélünk róla és terjesztjük, hogy a rendszeres fizikai aktivitás számos egészségügyi előnnyel jár (növeli a szív-keringési rendszer működését, csökkenti a túlsúly és a II. típusú cukorbetegség kialakulását, késlelteti  a csontritkulást, erősíti az immunrendszert, csökkenti a mentális problémák kialakulását, növeli a fittség és a jó kondíciói megőrzését stb.), amelyek közül néhány segíthet közvetlenül a COVID-19 hatásainak leküzdésében is, és ezen kedvező hatások eléréséhez nem kell többet tennünk, mint hetente 150-300 percet fizikailag, mérsékelt formában aktívnak lenni. Ezek az ajánlott fizikai aktivitási szintek még otthon is teljesíthetőek. A formális és az informális tevékenységek kombinációjával a hét folyamán a 150 perc biztosan elérhető, és ennek következtében a fizikai hipoaktivitás a gyakori képernyő előtt ülés időtartama csökkenthető.

Vagyis nem kell többet tennünk, mint lehetőleg mindenhova gyalog menni, a háztartási és a házkörüli munkákat rendszeresen magunk elvégezni, jógázni, nyújtó gyakorlatokat végezni, lehetőleg állva dolgozni, kevesebbet ülni a képernyő előtt, rendszeresen elmenni sétálni, a kutyát sétáltatni, tornázni stb.

Készült Isaac J Wedig et al. Br J Sports Med doi:10.1136/bjsports-2020-103282 cikkének felhasználásával.




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu