Főoldal / Hírek / Érdekességek / A rendszeres kertészkedés, a rendszeres sétálás sokat segíthet a stroke betegségben szenvedő betegeknek minél tovább élni

Érdekességek

A rendszeres kertészkedés, a rendszeres sétálás sokat segíthet a stroke betegségben szenvedő betegeknek minél tovább élni

2021.08.19

A rendszeres kertészkedés vagy a sétálás felére csökkenti a korai halál kockázatát derül ki Dr. Raed Joundi a Neurology című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmányából (Calgary Egyetem, Kanada).

Becslések szerint jelenleg 1,2 millió stroke beteg túlélő él az Egyesült Királyságban.

Az említett tanulmány szerint azoknak, akik rendszeresen és eleget sportolnak, vagyis hetente legalább három-négy órát mérsékelt tempoban mozognak (kerékpár, úszás, nordic walking) azok esetében 54 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási kockázat mértéke. Azok a stroke betegek esetében viszont, akik rendszeresen sétálnak vagy kertészkednek, felére csökkenthetik a sportolás által a korai halál kockázatát.

A csökkent kockázatot azoknál figyelték meg, akiknek edzésszintje legalább elérte a heti három-négy órányi gyaloglást, úszást, kerékpározást vagy kertészkedést.

Évente több mint 100 000 brit kap stroke-ot, és 1,2 millió stroke túlélő él az Egyesült Királyságban. Ezeknek a túlélőknek nagyobb a szívroham és a szívelégtelenség kockázata gyakran olyan tényezők miatt is, amelyek magát a stroke -ot okozták, mint például a magas vérnyomás.

Most azonban kiderült, hogy azoknak, akik eleget és rendszeresen sportolnak 54 százalékkal alacsonyabb a halálozási kockázatuk. Még a 75 éves és idősebbek is 32 százalékkal csökkenték halálozási kockázatukat.

„Eredményeink bíztatóak, mert a heti három-négy órás gyaloglás nagymértékben csökkentette a halandóságot” - mondta Dr. Raed Joundi, a tanulmány szerzője a Calgaryi Egyetemen, Kanadában.

"A jobb fizikai terhelés és közegészségügyi kampányok megtervezéséhez szükség van a fizikai aktivitás jobb megértésére a stroke -ot túlélő emberek egészségében."

A kutatók, akiknek tanulmányát a Neurology amerikai szakfolyóiratban tették közzé, és amelyben 895 stroke betegséget túlélőt vizsgáltak 2009 és 2014 között vizsgáltak Kanadában egy országos egészségügyi felmérést.

A felmérésben rákérdeztek, hogy a résztvevők mennyi időt töltöttek az elmúlt három hónapban olyan tevékenységekkel, mint a séta, futás, úszás, sport, kerékpározás és kertészkedés.

Dr. Richard Francis, a Stroke Association munkatársa figyelmeztetett arra, hogy a vizsgálatban résztvevő betegek létszáma nem túl nagy, de azt mondta: "Ez a kutatás is azt tükrözi, hogy a rendszeres, alacsony hatású fizikai aktivitás, például a gyaloglás, segíthet a stroke túlélőinek egészségben megélt éveinek megmaradásában."

https://www.neurology.org




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu