Főoldal / Hírek / Érdekességek / Karnitin a sport utáni hatékony regenerációhoz

Érdekességek

Karnitin a sport utáni hatékony regenerációhoz

2016.09.22

A testnek kb 20-25 gr. L-karnitin tartalma van, amelynek egy kis részét a test maga állítja elő, nagyobb része pedig táplálék útján kerül a szervezetünkbe például a vörös húsokkal.  Sokan úgy gondolják, hogy a többlet L-karnitin bevitel révén nő a szervezet energia előállítási képessége, pedig ez a gyakorlatban nem így van. Az élő szervezet anyagcseréje egy nagyon pontosan szabályozott mechanizmus szerint működik, vagyis azért mert valamiből többet viszünk be, nem jelenti azt, hogy ennek révén több is bomlik, le hisz maga a lebontás szabályozás alatt áll.  Vagyis a többletbevitel után természetesen megemelkedik a vér karnitin koncentrációja, de az izomsejtekben a karnitin koncentrációja -  a szabályozás miatt - változatlan marad. Természetesen, amennyiben kevesebb van a szervezetben (a sport során viszont nem használódik el a karnitin), mint amennyi kellene, akkor a többlet bevitel segíthet és számos betegség esetén kifejezetten javallott a karnitin bevitele. Ezzel ellentétben megfigyelték, hogy a többlet bevitel, ebből a test azonos anyagból nem javította az állóképességet.

Egyes tanulmányok szerint viszont az L-karnitinnek a terhelés utáni regenerációban lehet szerepe. Vannak megfigyelések, hogy az L-karnitin hatására edzés után kevesebb szabadgyök képződik, csökken a szöveti károsodás kialakulása, valamint a zsír, mint anyagcsereforrás jobban hasznosul a regeneráció folyamán. Egy kutatás során tapasztalták, - amikor (Parandak és mtsai, 2014) 21 éves átlagéletkorú férfiakat két héten keresztül L-karnitinnal vagy placeboval kezeltek és a kezelés végén kontrollált körülmények között terhelték őket -, hogy a karnitint szedők esetében jobb volt az un. antioxidatív kapacitás.

Érdekességként elmondható, hogy egy, a német társadalom fogyasztási szokásait vizsgáló felmérésben, amikor 1000 főt kérdeztek meg, az eredmények alapján kiderült, hogy sokan azt jelezték: az L-karnitin pozitív hatással van az egészségre. A résztvevők 43%-ban ismerték az L-karnitint, és 27% a sporttal, míg 20 % az energiával hozta összefüggésbe.  A 20 és 39 év közöttiek fele ismerte az L-karnitint, általában a nők körében volt ismertebb, mint a férfiaknál.

    Forrás:Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin 2/2016




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu