Főoldal / Hírek / Érdekességek / Jógával a menstruációs fájdalmak ellen

Érdekességek

Jógával a menstruációs fájdalmak ellen

2019.03.18

Mielőtt rögtön a fájdalomcsillapítóhoz nyúlna, íme pár tipp menstruációs fájdalmak csökkentésére. Ezekkel az egyszerű jóga gyakorlatokkal, ászanákkal csökkentheti a görcsöket, puffadást, fáradtságot és elősegítheti az érzelmek lecsöndesedését. A menstruáció nagyon eltérő módon jelentkezhet, vannak olyan nők, akik súlyos fájdalmakban és görcsökben szenvednek, másoknak nem tér el a hónap többi napjától a közérzetük.

Az alábbi teljesen biztonságos, rehabilitáló gyakorlatsor lehetővé teszi a nők pihenését és különösen a nyomásérzés csökkenését, amely „azokon a napokon” a hasban és a méhben jelentkezik.

A könnyebb megvalósítás érdekében a cikk alján található hivatkozásra kattintva képekben is megtalálhatóak a gyakorlatok.

A jóga gyakorlatokban a medence „szabadul fel”, és ennek következtében a fájdalom és a görcsök megszűnhetnek, mindezek mellett az alsó háti szakaszon lévő teher miatti fájdalom is enyhül. A gyakorlatok a megszokott edzéshez adagolható a kényelmesebb, és teljesebb érzés kialakítására menstruáció alatti sportolásnál is. Könnyen megtanulható, végrehajtható és az edzést és versenyzést is megkönnyíti.

Csecsemőpóz

Térdelésben érintse össze a nagylábujjakat, üljön a sarkára és a térdeket csípőszélességig nyissa ki. Az előrehajlás és a karok kinyújtása kilégzésre történik. Tenyerekkel messzire nyújtózás, homlok a földön törzs ereszkedjen a talaj felé. Vállak a padló felé süllyednek.  Akár több percet is tölthetünk így és mély belégzésre kell kijönni a pózból.

Macska ászana

Helyezkedjünk négykézláb helyzetbe (a váll alatt a csukló és a csípő alatt a térd), belélegzéskor felemeljük a fejet és homorítunk, kilégzés közben, lehajtjuk a fejet, és domborítjuk a hátat.

Uttanasana

Álló helyzetből intenzív előre hajlás kilégzésre törzsből, addig amíg a kezek a talajra érnek. Ha szükséges a térdeket be lehet hajlítani, fejet és nyakat lazítsák.

 

 

Pavanamuktasana

Hanyatt fekvésben kilégzés, és térdeit hozza a mellkasához. Kulcsolja össze a kezeit a térdén, és használja őket arra, hogy a térdét közelebb hozza a mellkasához. Lélegezzen be (ezzel a nyomás csökken) és újra ki (ezzel pedig ismét nő a nyomás).

Boldog baba póz

Kezdje a hátán fekve és a térdeit hozza a mellkasához. Nyissa a térdét szélesebbre, mint a törzse és fogja meg a lábfejeket kezeivel úgy, hogy a sarkai merőlegesek legyenek a padlóval.

Upavistha Konasana

Terpeszülésben előre hajlás úgy, hogy a homlok érje a talajt. Karok párhuzamosak a lábakkal kinyújtva, tenyerek a padló felé fordítva.

Híd

A fekvő helyzetből a talpak a padlón maradnak csípőszélességben. A karok a test mellett a padlón, tenyér lefelé. Emelje fel a csípőt belégzéssel, és a karokat erősen nyomd bele a talajba. A térdeket próbálja párhuzamosan tartani, ne dőljenek ki vagy be, előre kell őket tolni és távolítani a csípőtől.

Gomukhasana, tehén arc póz

Csípőt megemelve, kezek a talajra téve térdelés négykézláb állásba, jobb lábat keresztbe helyezni a bal előtt, majd a lábfejeket eltávolítva egymástól, visszaülés a talajra. A keze segítségével nyújtsa a lábakat. A lábfejek az ellentétes oldali csípő mellett a talajon, előre hajlás törzsből úgy, hogy a hát és a nyak pihen. Ismétlés lábsorrend cserével.

Fekvő pillangópóz

Ez a gyakorlat háton fekvésben, talpak összeérintése és a térdek nyitásával történik. Nyitja a csípőt, nyújtja a belső combizmokat és lazítja a derekat. A póz felvétele után minden izmot lazítsunk és hagyjuk, hogy a gravitáció húzza a térdeket lefelé.

Rajta hölgyek,

elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, de egy kis gyakorlással megoldható!

 

sportlife.es




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu