Főoldal / Hírek / Érdekességek / A JÓBÓL IS MEGÁRT A SOK? Avagy a mértéktelen testmozgás veszélyei

Érdekességek

A JÓBÓL IS MEGÁRT A SOK? Avagy a mértéktelen testmozgás veszélyei

2021.08.23

  • A testmozgás egészségre gyakorolt jótékony hatása nyilvánvalóan megkérdőjelezhetetlen, azonban a túlzó mennyiségű és intenzitású testmozgás igen komoly káros következményekkel is járhat.
  • A mértéktelen testedzéssel csökken a pozitív hatása az egyébként egészséges testmozgásnak, de ennél sokkal súlyosabb következményekkel is számolnunk kell, károsodhat a szív, károsodhatnak az artériák, megnő a sérülések kialakulásának valószínűsége és súlyos függőség is kialakulhat a mozgás iránt.
  • Amíg a rendszeres, fizikai és mentális állapotunkhoz megfelelően igazított testmozgás erősíti az immunrendszerünket, addig a túlzásba vitt edzésmennyiség rombolhatja is azt.

Az egészséges életmódhoz egyik legnélkülözhetetlenebb tevékenység a rendszeres testmozgás. Segíti a megfelelő testsúly kialakítását, erősíti a szív és érrendszert, valamint csökkenti a lelki feszültséget, védelmet nyújt a depresszió ellen. Azonban ahogy a legtöbb dolgot, úgy a testmozgást is könnyen túlzásba lehet vinni. A túlzásba vitt mennyiségű és intenzitású testedzés pedig komoly, káros következményekkel járhat mentálisan és fizikálisan egyaránt.

Sok minden múlik az olyan tényezőkön, mint az életkor, egészségi állapot, vagy a választott mozgásforma, de általánosságban kijelenthető, hogy egy felnőtt embernek az ajánlott mozgásmennyiség az heti 5 óra könnyű-közepes intenzitású mozgás, 2,5 óra magas intenzitású testedzés, vagy a kettőnek valamiféle kombinációja. Mindez az Amerikai Országos Népegészségügyi Központ ajánlása, azonban az is kitűnik a kutatások eredményeiből, hogy mindezt meghaladni és az ajánlásokon túli testmozgást végezni már nem nevezhető egészségesnek.

Egy futókon végzett tanulmány szerint a könnyű-közepes intenzitású edzést végző futók között egyértelműen sokkal alacsonyabb volt az idő előtti elhalálozás mértéke, a testmozgást egyáltalán nem végzőkhöz képest. Annál meglepőbb volt azonban az, az eredmény, ami szerint sok esetben azok körében, akik több, mint heti 3 alkalommal végeztek magas intenzitású futó edzéseket, az idő előtti elhalálozás kockázata ugyanakkora volt, mint a testmozgást nem végzők körében.

Kijelenthető tehát, hogy a túl sok és túlságosan intenzív testmozgás csökkenti a mozgásból fakadó pozitív egészségügyi hatások mértékét.

Az extrém állóképességi sportok, mint az ultramaraton futás is, egyes embereknél könnyen vezethetnek szív károsodáshoz, szívritmus zavarokhoz és érrendszeri problémákhoz. Szakértők véleménye szerint az extrém terhelés extrém követelményeket támaszt a szív és érrendszer számára, amivel kapcsolatban tanulmányok is alátámasztják, hogy a rendszeres extrém terhelés könnyen átalakíthatja a szív szerkezetét, megvastagítva a szívizmok falait és roncsolva a szöveteket, azon hegesedéseket okozva.

Egy másik tanulmány szerint azon nők körében sokkal kisebb volt a szívroham, illetve az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, akik fizikailag aktív életet éltek és legalább heti egyszer sportoltak. Azonban ennek a kockázatnak a valószínűsége meredeken ívelt felfelé azok körében, akik napi rendszerességgel végeztek intenzív testmozgást.

Mindezek fényében kijelenthető, hogy a mértéktelen edzés nem, hogy nem egészségesebb, mint a rendszeres, de könnyű testmozgás, hanem könnyen válhat még egészségügyileg károssá is.

Az élsportoló nők vannak kitéve a szakirodalomban atlétatriásznak nevezett veszélynek, ami az anorexia nervosa, csontritkulás és amenorrhoea (menstruációs vérzéskimaradás) együttes jelenlétét jelenti. Ez egy olyan tünetegyüttes, ami sokszor életveszélyes állapotba sodorja a sportolót. Mindez a legtöbb esetben a túledzettség és a kalória megvonás következményeként jelentkezik.

Férfiak esetében a túledzettség egyik tünete a csökkent nemi vágy lehet, ami valószínűsíthetően a kimerültség és az alacsony tesztoszteron szint számlájára írható. Férfiak és nők esetében egyaránt vezethet a túledzettség olyan sérülések kialakulásához, mint az íngyulladás, vagy a fáradásos törés. Ha nem hagyunk kellő időt az esetleges kisebb sérülések gyógyulására és a regenerációra, akkor az ismétlődő, rendszeresen visszatérő sérülésekhez vezethet és ezzel egyidőben az immunrendszer is gyengül.

Amíg a testmozgás önmagában az egyik leghatékonyabb immunrendszer erősítő tevékenység, addig a túlzásba vitt testmozgás egyértelműen gyengíti azt.

A túlzóan intenzív testmozgást körülbelül egy 72 órás olyan időszak követi, amikor a szervezet jobban ki van szolgáltatva a különböző vírusok és baktériumok támadásának. Ha ezek az időszakok rendszeresek és gyors egymásutánban követik egymást akkor könnyen megbetegszünk. Túledzettségtől szenvedő sportolóknál sokszor jelentkeznek felsőlégúti megbetegedések.

Tehát a túlzó, mértéktelen testmozgás komoly károkat tud okozni a szervezet számára— különös tekintettel a szívre, ínakra és ínszalagokra, valamint a teljes immunrendszerre nézve. Mindezeken túl az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok szerint a testmozgásfüggőség komoly agyi károsodásokhoz is vezethet.

A testedzés iránti függőség jellemzője, hogy amikor kihagyunk egy edzést, egyfajta elvonási tünetként idegesnek és kimerültnek érezzük magunkat. Úgy érezzük, nem vagyunk urai saját magunknak és olyankor sem vagyunk képesek lemondani az adott napi edzésről, amikor az már fájdalmat okoz és komoly sérüléshez is vezethet.

Végezetül azonban talán a legfontosabb, hogy leszögezzük a rendszeres testmozgás az egyik legjobb és leghasznosabb tevékenység, amit végezhetünk az egészségünk érdekében.  A lényeg, hogy megtaláljuk ebben, mint oly sok dologban a helyes mértéket, a megfelelő módot és mennyiséget.

Szóval menjünk, keressük elő a sportfelszerelésünket és alakítsunk ki egy fizikailag aktív életformát a magunk számára. Csak éppen ne éjjel-nappal akarjunk sportolni.

https://www.businessinsider.com/what-over-exercise-does-body-brain-health-2018-4

 

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu