Főoldal / Hírek / Érdekességek / A járás sebessége összefüggésbe hozható az egészségünk alakulásával

Érdekességek

A járás sebessége összefüggésbe hozható az egészségünk alakulásával

2021.03.22

Egy igen tekintélyes szaklapban (JAMA Netw Open) megjelent tanulmány alapján meggyőző bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a járás lassabb sebessége összefüggésbe hozható és jól tükrözi a 40 éves korban kialakuló rosszabb fizikai és kognitív funkciókkal és felgyorsítja az öregedési rátát, szemben azokkal a felnőttekkel, aki esetében normál sebességű volt a járás.

A felnőttkori lassabb járási sebességnek már kora gyermekkorban is vannak jelei. Új-Zélandon 904 fő esetében végeztek egy hosszútávú vizsgálatot, amiben a résztvevők bizonyos élettani mutatóit követték nyomon 3 éves koruktól 40 éven keresztül, majd értékelték az „öregedés jelei”-nek megjelenésének idejét és annak arányait. Vizsgálták az arc öregedésének mutatóit, illetve 19 olyan élettani mutatót, amely méri a változás ütemét a testünk egészsége szempontjából fontos paraméterek esetében, többek között a testtömeg-indexet (BMI), a derék-csípő arányt, a hemoglobinszintet, a leptin szintet, az átlagos artériás vérnyomást, a szív-keringési-légzési mutatót, mint például a maximális oxigénfelvétel (VO2 max), az 1 másodperc alatti erőltetett kilégzési térfogatot, az összes koleszterinszintet, a trigliceridszintet, a nagy sűrűségű lipoprotein-koleszterinszintet (HDL),  kreatinin clearance-t,  C-reaktív fehérjeszintet, a fehérvérsejtek számát, az íny egészségét, és fogszuvasodás mértékét.

Melyek azok az eredmények, amelyek fontosak lehetnek a gyakorlat, a tudományos kutatás és az egészségpolitika szempontjából?

Kimutatták, hogy a járás sebessége elfogadott mutatója lehet az időskori egészségügyi kockázatok megjelenése szempontjából, ideértve a kórházi kezelések kockázatát, a fogyatékosságot, a demenciát és a mortalitást.

A tanulmány megerősíti, hogy a 40-es éveikben járó személyek esetében a jövőbeni egészségügyi kockázati mutatók alapján, azok, akiknek kisebb a járási sebességük, azok esetében gyorsabb lesz az öregedés mértéke, szemben azokkal, akiknél a járás sebessége magasabb. A tanulmány azt sugallja, hogy vannak olyan „ismeretlen tényezők”, amelyek már 3 éves gyermekek esetében megfigyelhetőek, és ami befolyásolhatja a 40-el későbbi egészségüket és egyéb funkciókat, amelyek tehát visszavezethetőek egy gyermekkori központi idegrendszeri működés hiányára.

Felmerülhet, hogy, mit kezdhetünk ezekkel az információkkal?

Úgy tűnik, hogy a járás sebessége jelzés értékű lehet a potenciális felnőttkori egészségügyi ártalmak kialakulásának.

A kutatást végzők és elemzők nem nyújtanak egyértelmű állásfoglalást arra vonatkozóan, hogy a csökkentett járás sebesség növeli az öregedés mértékét, de az kijelenthető, hogy az alacsonyabb járási sebesség összefügg a csökkent megismerési és a csökkent agyi funkciókkal egyaránt.

A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy az ideális járássebesség legalább 1,1 m/másodperc.

Az ’öregedési mutató’ több potenciálisan hasznosítható élettani indexet tartalmaz, beleértve a vérnyomást, a fittséget, az elhízási mutatokat (BMI, haskörfogat, derék-csípő arány), a hiperlipidémiát, a hemoglobin értéket, a tüdőfunkciót és a fogazat egészségét.

Az említett tanulmány eredményei azt sugallják és megerősítik, hogy a gyaloglás sebessége több szempontból is tükrözheti az agy egészségét és az öregedés mértékét.

Szerkesztői megjegyzés: Mindazonáltal a járás sebessége egyszerű és olcsó mutatója lehet egészségügyi szempontból a felnőttkori jóllétnek.

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2752811

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu