Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mitől leszünk túlsúlyosak, ha nem mozgunk eleget?

Érdekességek

Mitől leszünk túlsúlyosak, ha nem mozgunk eleget?

2021.01.31

A fizikai hipoaktivitás, vagyis a mozgásszegény életmód kétszeresen befolyásolja a betegségek kialakulásának esélyét, hiszen a mozgásszegény életmód 30-35 különböző betegség kialakulásáért is felelős lehet, illetve sok esetben testsúlynövekedést is okoz. Igaz, hogy közvetett módon, de a mozgásszegény életmód követkeményeként kialakuló túlsúly is befolyásolja a betegségek kialakulását.  

DE,

mitől leszünk túlsúlyosak, ha nem mozgunk eleget?

Mielőtt kifejtenénk részletesen, nézzünk néhány érdekes számot az izomzatról.

A harántcsíkolt izom tömege egy fiatal, sportos, normálsúlyú férfi esetében, a teljes testtömeghez viszonyítva 35%, míg nőknél némileg kevesebb 25%. Az úgynevezett zsírmentes testtömeghez viszonyított aránya magasabb 40%, ami egy 70 kg testtömegű férfi esetében 28 kg, illetve nőknél a 33%-nyi testtömegnél 20 kg. Érdekes adat még a testmagasság egy méterére vonatkoztatva. Férfiak esetében 13 kg/m, nőknél pedig 8,5 kg/m. 1 kg izom tartalmaz hozzávetőlegesen 0.21 kg fehérjét, így ez az 5,5 kg kb. a fele a test összes fehérjéjének.

Nyugalomban az izom használja fel a felvett oxigén 15-20%-t. Nyugalomban az izom szállítja a testmeleg 18%-t, terhelésnél ez 80%-ra is megnőhet.

Ez az izommennyiség kizárólagosan felelős a napi normál aktivitású férfi anyagcseréje során elhasznált energiafogyasztás negyedéért, ami körülbelül 650 kcal-t tesz ki. Ennek megfelelően egy kilogramm izom körülbelül 15-20 kcal-t éget el egy nap alatt nyugalmi körülmények között, ami megfelel évente 750-1 000 g zsírszövet súlyának. Ez a szám figyelembe veszi azt is, hogy a zsírszövet mintegy 25% -át víz teszi ki (ez az érték izmok esetében körülbelül 75-79 %). Ezzel szemben, minden elvesztett 1 kg izomtömeg ennyi mennyiségű zsírt hagy érintetlenül minden évben. Ez az érték a kor előrehaladtával még növekszik is, 10 év alatt körülbelül 5,5 kg súlygyarapodást okozva.

DE, mi is következik ebből?

Minél több izomtömeget mozgatunk a sporttevékenység közben, annál nagyobb lesz az energiafogyasztás és ennek következtében több zsírszövetet adunk le.

 

A fizikai terhelés során elhasznált energia értéke is részesedik az izomtömeg nevekedésből. Így a fiatalabb sportolóknak kisebb terhelés is elegendő azonos mennyiségű testtömeg elvesztéséhez szemben az idősebbekkel, tekintettel arra, hogy nagyobb lesz az izom tömege.

Összefoglalva: amennyiben elhanyagoljuk a rendszeres fizikai aktivitást, csökken az izomzatunk mennyisége, csökken az elhasznált energiamennyiség, melynek következtében növekszik a zsírszövet mennyisége. Jó esetben elkezdünk diétázni, hogy csökkentsük a testtömegünket, így viszont hiányos lesz az értékes ásványi anyag és vitamin bevitelünk, ami befolyásolhatja a szervezet saját helyreállítási és védekezési, immunrendszerét és ennek következtében növekszik a betegségek gyakorisága és felgyorsulnak az öregedési folyamatok.

És mi a megoldás?

Mozgás=Egészség




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu