Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mínuszok a levegőben- akkor ne is fussunk a szabadban? I.

Érdekességek

Mínuszok a levegőben- akkor ne is fussunk a szabadban? I.

2021.02.14

Kocogás télen a hidegben is ajánlott - feltéve, ha figyelembe veszünk néhány fontos dolgot.

Az elmúlt napokban megdőlt a magyarországi hidegrekord, ezért sokan nem is gondolnak arra, hogy elővegyék a futócipőjüket ebben a zord téli hidegben, s inkább ülnek otthon a jó meleg szobában. Azonban a lustáknak van egy rossz hírünk, futni nemcsak tavasszal és ősszel ajánlott, hanem minden évszakban, így télen is, csak ha úgy adódik alkalmazkodni kell a körülményekhez, hiszen létfontosságú, hogy télen is fittek maradjunk.

A szabadban tartózkodás, még hidegben is erősíti a légző és keringési rendszert és a növeli a szervezet védekező mechanizmusát. Különösképpen az állóképességi sportok vannak jó hatással a mentális egészségünkre, pszichénkre és segít leküzdeni a depressziót, főleg ebben a pandémiás időszakban, ezért ajánlott a futás még télen is hiszen kifejezetten pozitív hatással lesz az igencsak megtépázott vírus okozta lelkiállapotunkra és segít legyőzni a téli depressziót.

A mozgás serkenti a keringést és növeli testünk energiáját, ezért a leghatékonyabb megoldás, amennyiben a fizikai aktivitást integráljuk a napi rutinunkba.

A szabadban télen is ajánlott a nordic walking, a kocogás és a sífutás, persze a megfelelő öltözködésre és a táplálkozásra oda kell figyelni. Tartsuk be a réteges öltözködés szabályait, vagyis több réteget vegyünk fel, hiszen, amennyiben napközben melegszik a hőmérséklet, lesz mit levennünk. Ez nem új módszer, és amennyiben van hova rakni a levett öltözéket, rendben is van, de manapság már nagyon sokféle funkcionális „aláruha” áll rendelkezésre, amely átengedi a levegőt, vagyis engedi szellőzni a testünket, de mégis melegen tartja azt. Napjainkban a technológia és a fejlesztések révén csupán egy hosszú ujjú nadrágra, hosszú ujjú ingre, egy kabátra, kesztyűre és sapkára és egy megfelelő zoknira van szükség, ezek nagymértékben segítik az alkalmazkodást amennyiben új technológiájú légáteresztő anyagból készültek

Ebben az esetben a bőrünk és a testünk is meleg marad, és a verejték is el tud távozni, vagyis kevesebb ruhadarab is elég ahhoz, hogy szárazon, melegen és a széltől védve fussunk a tél folyamán. Ez azért könnyebb, szabadabb mozgást biztosít. Ez a futó ruha persze nem a legolcsóbb, de nem kell minden évben ujjat vásárolni, hiszen évekig is kitart, és két szettel átvészelhetjük a teljes hidegebb szezont.

Télen és hidegben, főleg az idősebbek és a szívbetegek vigyázzanak a szívükre, ne sokat töltsenek a hideg környezetben és a sportolással is óvatosabban bánjanak!

A tapasztalatlan futók nagy százaléka túl gyorsan fut a hidegben is, ez nem mindig célravezető, mert gyorsan elfogyhat a levegő és ezzel együtt az energiát biztosító oxigén. Ez gyorsan frusztráció vezethet, hiszen relatív gyorsan kedvét szegheti és teljesen felesleges, hiszen ilyenkor nem a teljesítmény növelése a cél.

A kültéri, télen, hidegben végzett erőteljesebb fizikai terheléshez hozzá kell szoktatni a szervezetet és érdemes terhelés élettannal is foglalkozó sportorvoshoz fordulni, aki, minimális erőfeszítéssel orvosolhatja a helyzetet, azzal, amennyiben megállapítja az egyénre vonatkoztatott ideális pulzusszámot. A pulzus teljesen egyedi, és minden embernek megvan a saját pulzusa. A terhelés közbeni gázanalízis révén mind a minimális, mind a maximális pulzusszám megállapítható. Ez segít kideríteni, hogy melyik pulzusszám a legjobb, legideálisabb. A vizsgálat után érdemes beszerezni egy pulzusmérő órát, amellyel futás közben is folyamatosan ellenőrizhető a szívverés. A legtöbb óragyártó szinte EKG-pontosággal készít méréseket, amelyeket regisztrál is és továbbítja az adatokat az okos telefonunkra, így később is ellenőrizhetőek és elemezhetőek az adatok. Egy ilyen vizsgálat és egy pulzus, EKG, teljesítmény elemzésre is alkalmas készülék beszerzése, bár nem olcsó, de hasznos „kütyű” minden amatőr és prof sportoló számára is. Végül is, a cél, hogy séta, kocogás télen is egészségesünkre váljon. (folytatjuk)




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu