Főoldal / Hírek / Érdekességek / ÉVVÉGI FOGADKOZÁS? Az új 2021-es évben odafigyelek a testsúlyomra!!! Napjaink jellemző problémája: a túlsúly (II. rész)

Érdekességek

ÉVVÉGI FOGADKOZÁS? Az új 2021-es évben odafigyelek a testsúlyomra!!! Napjaink jellemző problémája: a túlsúly (II. rész)

2021.01.01

 

A kialakuláshoz vezető okok

            Bár vannak genetikai, életviteli, anyagcserével kapcsolatos, valamint hormonális okai is a túlsúly kialakulásának, de valójában a leglényegesebb kiváltó ok, hogy több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit elégetünk testmozgás által. Vagyis az energiaegyensúly felbomlik, és szervezetünk az így nyert többlet kalóriát zsírként tárolja. Sokak étrendje egyben magában hordozza a probléma kialakulását is, mivel még akkor sem érzik telítve magukat egy-egy étkezés alkalmával, mikor már régen több kalóriát fogyasztottak, mint kellett volna, illetve hamarabb is lesznek éhesek. Nehéz betartani, de ősi szabály, hogy akkor kell abbahagyni az étkezést, amikor a legjobban esik az evés. Sokan a stresszes életmód hatására esznek többet, mint amennyi egészséges lenne a számukra. Szintén jellemző, hogy a dohányzásról leszokni próbálók, egyfajta pótcselekvésként esznek többet a megszokottnál, s ez vezet jelentős súlynövekedéshez. Itt persze fontos megjegyezni, hogy a cigaretta elhagyásának hosszú távú pozitív hatása, még ebben az esetben is nagyobb.

Kockázati tényezők

            A túlsúly nem egytényezős probléma, hanem egy komplex és azokhoz párosuló kockázati tényezők eredménye:

Családi öröklés és hatás

A gének, melyeket szüleinktől öröklünk, meghatározhatják testzsír mennyiségünket, illetve azt, hogy az hogyan oszlik el a testünkben. A genetika abban is szerepet játszhat, hogy a szervezetünk milyen hatékonysággal alakítja energiává az elfogyasztott ételt, hogyan szabályozza étvágyunkat, valamint hogyan égeti a kalóriát testmozgás közben. Jellemző, hogy a túlsúly egész családoknál előfordul. Ezt nem lehet azonban egyszerűen csak a génekre fogni, a családtagok azonos étkezési és szabadidő eltöltési szokásokkal bírnak, nem megfelelő az étrendjük és mozgásszegény az életmódjuk.

Rossz szokások, amelyeket jó lenne elhagyni, illetve változtatni rajta az új évben

  • Egészségtelen étrend. Egy étrend mely magas kalória tartalmú, kevés gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, túl sok hozzáadott cukor tartalmú italokból, gyorséttermi ételekből áll, valamint mindezek nagy mennyiségéből, egyértelműen hízáshoz vezet.
  • Folyékony kalória. Egészen nagy kalória mennyiséget lehet elfogyasztani anélkül, hogy telítve éreznék magunkat, ez különösen igaz az alkoholos italokra. Ezenkívül a magas cukor tartalmú üdítőitalok is mind hízást eredményeznek.
  • Mozgásszegény életmód. Ha ülő életmódot folytatunk, könnyen több kalóriát veszünk fel, mint amennyit elégetünk. Számítógépezés, TV nézés, a telefon nyomogatása jobbára ülve végzett tevékenységek. Ezeknek a tevékenységeknek a túlzott végzése szintén elhízáshoz vezet.

Betegségek és azok kezelése

Bizonyos embereknél az elhízás visszavezethető egy bizonyos megbetegedésig, mint például a Prader-Willi szindróma, Cushing-szindróma, illetve még több más betegség. Ízületi megbetegedések is mozgásszegény életmódhoz vezethetnek, ami szintén elhízást eredményezhet. Gyógyszeres kezelések is súlynövekedéshez vezethetnek, ha nem kompenzáljuk fogyókúrával vagy testmozgással. Ilyenek lehetnek az antidepresszánsok, nyugtatók, cukorbetegséget kezelő gyógyszerek, szteroidok, szív-érrendszeri betegségekre alkalmazandó szerek.

Szociális és környezeti hatások

A környezetnek, illetve közegnek, melyben felnővünk is nagy hatása van életvitelünkre. Ha egy elhanyagolt és nem túl biztonságos környéken élünk, akkor a testmozgásra is kevés lehetőségünk nyílik. Hasonlóképpen, ha nem szoktunk hozzá, nem lettünk megtanítva a helyes étkezésre, vagy nincsen hozzáférésünk egészséges ételekhez, akkor egy lépéssel ismét közelebb kerültünk az elhízás veszélyéhez. Továbbá, ha a minket körülvevő emberekre, rokonokra, barátokra jellemző az egészségtelen életvitel, akkor annál valószínűbb, hogy mi is hasonlóképpen fogunk élni.

Életkori hatás

A túlsúly bármilyen életkorban ki tud alakulni, még kisgyerekek esetében is. De ahogy idősödünk, a hormonális változások és az egyre inkább mozgásszegény életvitel növeli az elhízás kockázatát. Továbbá a kor előre haladtával testünk izomzata is csökken, és rendszerint a kisebb izomtömeg, lassabb anyagcseréhez vezet. Ezek a változások mind nehezítik, hogy elkerüljük az egészségtelen súlyfelvételt.

Ha nem tudatosan törekszünk az egészséges étrend és egy mozgásban gazdag életvitel kialakítására, akkor elkerülhetetlenül hízni fogunk, sőt el fogunk hízni és túlsúlyosak leszünk.

Egészségromlás, életminőségromlás

            A túlsúly tehát számos, igen komoly betegség kialakulásáért felelhet, illetve már meglévő, vagy jövőbeni egészségügyi problémák súlyosbodását eredményezheti. Szív és érrendszeri megbetegedések, agyvérzés, cukorbetegség, rákos megbetegedések, légzőszervi megbetegedések mind súlyosabb lefolyásúvá válnak, ha túlsúllyal küzdünk, de még a COVID-19 megbetegedés tünetei is sokkal súlyosabban jelentkeznek a túlsúllyal küzdők esetében. Az elhízás képes depresszióhoz vezetni, csökkenti az önbecsülést, szexuális problémákhoz és szociális elszigetelődéshez vezethet.

VISZONT JÓ HÍR:

Van megoldás!

Tudatos életvezetéssel mindez könnyen orvosolható. Mindenképpen az életünk részévé kell válnia a rendszeres testmozgásnak. Heti 150-300 percnyi könnyű testmozgás is már komoly segítséget nyújthat. Változtatni kell étrendünkön, együnk több zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket, kerüljük a zsíros ételeket, édességeket és az alkoholt. Étkezzünk többször egy nap, kerüljük a köztes, unaloműző evést. Ha kell, változtassunk rossz szokásainkon, ha eddig része volt az életünknek, hogy tv nézés, számítógépezés közben fogyasztottunk valamit, felejtsük el. Hasznos lehet időről-időre lemérni testsúlyunkat, hogy lássuk, erőfeszítéseink megfelelőek-e, van-e szemmel látható eredmény. Ne csak a hétköznapokban legyünk tudatosak, de hétvégéken is, valamint nyaralás közben, s hamar láthatóvá válik majd a jobb eredmény, s sokat tehetünk testi és mentális egészségünk hosszú távon való megőrzéséért.

KÍVÁNUNK MINDANNYIUNKNAK, BÉKÉS, EGÉSZSÉGBEN MEGÉLT, MOZGÁSBAN GAZDAG ÚJ ESZTENDŐT

2021-RE.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obesity/symptoms-causes/syc-20375742




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu