Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az étrend, a testmozgás és az alvás kapcsolata

Érdekességek

Az étrend, a testmozgás és az alvás kapcsolata

2021.01.30

A megfelelő étrend, a rendszeres testmozgás és a minőségi alvás az egészséges életmód 3 alappillére. Ha ezek közül akárcsak egyre oda figyelünk és megfelelően végezzük, sokat teszünk élethosszunk megnöveléséért, azonban, ha mindhárom területen tudatosak vagyunk, akkor nagyon sokat tehetünk, mind a testi, mind a mentális egészségünk érdekében, legfőképpen azért, mert ez a három terület szorosan összefügg egymással.

Étrend, testmozgás és az alvás kapcsolata

Az étkezési, a testmozgási és az alvási szokásaink számtalan, nagyon összetett módon hatnak egymásra. Kutatások is kimutatták, hogy minél hangsúlyosabban figyelünk oda mindezek megfelelő végzésére, annál jobban érezzük magunkat a bőrünkben, azonban ahhoz, hogy jobban megértsük ezt a folyamatot, érdemes megvizsgálnunk, hogy ez a 3 tényező miképpen hat egymásra.

Étrend

A megfelelő étrend és táplálkozás gyakorlatilag minden téren hatással van az egészségünkre. Egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend számtalan betegség kialakulásának a kockázatát csökkenti, legyen az szívbetegség, stroke, cukorbetegség, vagy túlsúlyosság, de mindezeken túl a mentális egészségünkre is nagy hatást gyakorol, s csökkenti a depresszió és szorongás kialakulásának esélyét.

Az étkezés növelheti, de akár rombolhatja is testedzésünk minőségét, kutatások kimutatták, hogy a megfelelő étkezés és kielégítő testmozgás kombinációja sokkal több pozitívummal jár, mintha csak kizárólag a helyes táplálkozásra figyelnénk oda.

A folyadék, szénhidrát és fehérje megfelelő időben és mennyiségben való bevitele fokozza a teljesítőképességünket és csökkenti a fáradtságot. Azonban, ha közvetlenül az étkezés után kezdünk edzeni akkor nagyon megnehezíthetjük a saját magunk dolgát, könnyen kialakulhat émelygés és a hányinger.

Az, hogy mit fogyasztunk, az alvásunk minőségére és hosszára is kihatással lehet. A koffein, valamint a közvetlenül az alvásidő előtti étkezés, mind nehezítő tényezők, s rontják alvásunk minőségét. A legtöbb alvásszakértő egyértelműen a koffeinmennyiség csökkentését javasolja a délutáni óráktól kezdve az alvás minőségének javítása érdekében, ugyanígy a túlzott kalória és zsír bevitel is rontja az alvásminőséget, valamint az is, ha étrendünkből hiányoznak a kalcium, magnézium, valamint az A, C, D és E vitaminban gazdag ételek.

Testedzés

A testedzés rendkívül meghatározó szervezetünk egészsége szempontjából. Bizonyos előnyei szinte azonnal láthatóvá válnak, ilyen a szorongás és feszültség csökkenése, a vérnyomás csökkenés és a pihentetőbb alvás.

A rendszeres, kiegyensúlyozott testmozgás pedig számtalan további, hosszútávú előnnyel jár, ilyen a nagyobb kontrol a testsúly felett, az erősebb csontozat és a kisebb kockázata körülbelül 35 féle különböző betegség kialakulásának.

A magas intenzitású edzés, étvágy csökkenést eredményezhet az edzés befejezése után legalább 30, de még akár 60 percig is. A mozgásban gazdag életmód a kiegyensúlyozottabb étkezésben is nagy segítségünkre van, míg az ülőéletmód éppen ellentétes hatást vált ki. Ha eleget mozgunk, akkor az étkezéseink is kielégítőbbé válnak, s nem leszünk túl hamar újra éhesek, azonban, ha mozgásszegény életet életünk, az étkezéseink is rendszertelenné válnak, több kalóriát viszünk be szervezetünkbe és jobban ki vagyunk téve az elhízás veszélyének.

Több kutatás is kimutatta, hogy a rendszeres testmozgás javítja az alvásminőséget, legyen szó futásról, vagy erősítésről, az eredmény egyértelműen bizonyítékul szolgált. Valójában, bármilyen mennyiségű mozgás már kedvező hatással lesz az alvásra nézve, azonban az is látható, hogy a fiatalabbaknak a hasonló eredmény eléréséhez több mozgásra van szüksége, mint az idősebbeknek.

A leginkább kedvező hatást a délután, illetve kora este végzett edzéssel érhetjük el, a közvetlenül az alvás előtt végzett mozgás azonban ellentétes hatást válthat ki, s a stresszhormonok nagyobb termelődése folytán rontja az alvásunk minőségét.

A testedzés az olyan alvási nehézségek kialakulásának kockázatát is csökkenti, mint a kóros álmatlanság, obstruktív alvási apnea, mikor is a légzés alvás közben időről-időre kimarad, majd újra elindul, illetve a nyugtalan láb szindróma.

Egy tanulmány kimutatta, hogy egy 12 héten át tartó erőnléti és állóképességi edzésprogram 25%-al csökkenti az obstruktív alvási apnea súlyosságát, miközben javítja az alvás minőségét és csökkenti a napközben fáradtságot is. Egy hasonló vizsgálat pedig a nyugtalan láb szindróma súlyosságának 39%-os csökkenését igazolta, ugyanezen edzésprogram elvégzésénél.

Alvás

Az alvás gyakorlatilag az emberi test minden szövetére jótékony hatást gyakorol azzal, hogy mind a test, mind az agy számára nyugalmat, feltöltődést biztosít.

A National Sleep Foundation (Nemzeti Alvás Alapítvány, USA) véleménye szerint egy felnőtt embernek legalább 7-9 óra alvásra van szüksége, azonban az amerikaiak közel 1/3-a kevesebb, mint 6 órát alszik naponta. Az alváshiány súlyos egészségügyi következményekkel járhat, hiszen növeli a cukorbetegség, stroke és különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint negatív hatással bír a koncentrációra és egyéb kognitív funkciókra is.

Elegendő mennyiségű alvás hiányában az emberek hajlamosak túl enni magukat, valamint egészségtelen ételeket fogyasztani. Az alvásmegvonás hatással van a szervezet kalória bevitelére is, hiszen ilyen esetben az ember jobban vágyik a magas kalória tartalmú ételekre. Mindezek megnövelik a túlsúly kialakulásának kockázatát.

Az alvás elősegíti az izmok megfelelő regenerálódását edzés után, valamint a szervezet energiafelvételét is. Amennyiben a szükségesnél kevesebbet alszunk, akkor kevésbé leszünk fizikailag aktívak is, csökken az izomerősségünk, ami viszont a sportolás közbeni sérülésveszély kialakulásának kockázatát növeli. Egyértelműen láthatjuk tehát, hogy milyen óriási mértékben hatnak egymásra oda-vissza az alvás, a fizikai aktivitás és az étkezés.

Vajon van fontossági sorrend az alvás, étkezés, testmozgás hármas esetében?

Ebben a hektikus, rohanó világban érthető, ha az ember fel akar állítani egy fontossági sorrendet a tevékenységek között, azonban sajnos ennek a hármasnak az esetében mindez lehetetlen. Amilyen szorosan hatnak egymásra, olyan fontosak önmagukban is, így érdemes mindhárom tevékenységre komoly figyelmet fordítani egészségünk megőrzésének érdekében.

Ha bizonytalanok vagyunk, segítség lehet, ha kikérjük orvosunk véleményét, aki jobban tisztában van adottságainkkal, így könnyebben eligazíthat bennünket, s felvilágosítást nyújthat számunkra, hogy vajon megfelelő-e az, ahogyan ezt a három fontos tevékenységet végezzük és esetleg melyik az a terület, amelyen változtatnunk érdemes?

https://www.sleepfoundation.org/physical-health/diet-exercise-sleep




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu