Főoldal / Hírek / Érdekességek / Elfutni a depresszió elől?!?

Érdekességek

Elfutni a depresszió elől?!?

2019.03.29

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor a sportoláshoz semmi kedvünk sincs, és győzködni kell magunkat a mozgás megkezdéséhez. Amikor pedig sikeresen teljesítettük az edzést, büszkék vagyunk rá, hogy sikerült legyőznünk a bennünk lakozó kisördögöt. De vajon azok az emberek, akik valóban depressziósak, azoknál mi a helyzet?

A depresszió manapság az egyik legjelentősebb és legtöbbször előforduló pszichés betegség. A legtöbben súlyosságát alábecsülik. Arra, hogy az embernél depresszió alakuljon ki az élete folyamán 16-20% esély van. A gyengébb depresszió figyelmen kívül hagyása, igazán súlyos következményekkel is járhat. Ezen felül a betegségre hajlamosító genetikai háttér akár 50%-ban tudja befolyásolni a pszichés probléma megjelenését.

 A következmény pedig már a hormonrendszer felborulásával is járhat, hiszen az un. ingerület átvivő anyagok, mint a szerotonin, a noradrenalin és a dopamin működését nagy mértékben befolyásolja.

Az is köztudott, hogy depresszió alatt a kolinerg rendszer fokozottabban működik, amelynek a szállító hormonja az acetilkolin. Ennek következtében az agyban és a hormonrendszerben is zavarok következnek be, melyek a betegséghez vezethetnek.

A leírtak ellenére a depresszió jól kezelhető betegség mely során a megfelelő gyógyszeres ellátás mellett, nélkülözhetetlen a pszichoterápia is. Annak a feltárása, hogy milyen gyógyszermentes kezelési lehetőségek vannak folyamatosan vizsgált terület a tudományos és hétköznapi életben is. Ilyen gyógyulási lehetőséget ad például a sport és a fizikai aktivitás. Számos tanulmány számol be arról, hogy mozgással sok esetben változást lehetett elérni a depresszió tüneteiben, a nélkülözhetetlen gyógyszerek adagolásában, és a félelem csökkentésében. A sport prevenciós szerepe is köztudott.

Az Aachen-i Pszichiátriai és Pszichoterápiás Központ igazgatója, Prof. Dr. Frank Schneider szerint a sport és a fizikai aktivitás olyan kezelés depresszió ellen, mint a gyógyszer vagy akár a pszichoterápia. Mégsem lehet csak sporttal helyettesíteni a fent említett kezeléseket.  

zeitschrift-sportmedizin.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu