Főoldal / Hírek / Érdekességek / Egyensúly és a Parkinson betegség

Érdekességek

Egyensúly és a Parkinson betegség

2017.01.20

A biztos egyensúly és annak fejlesztése sok ember számára nagyon fontos, de kiváltképpen azoknak az idős személyeknek nélkülözhetetlen, akik átestek agyvérzésen, vagy akiknek neurológiai problémáik vannak.

Idősebb nőknél ugró és rezisztencia edzésprogramot alkalmaztak, hogy csökkentsék az elesések számát és a csontjaik erősödjenek. Egy évig használták ezt a programot, majd az után követés öt évig tartott. A kontroll csoporthoz képest, a programban résztvevők 63%-al kevesebbszer estek el, valamint 51%-al kevesebb volt a sérülést okozó esések előfordulása és 74%-al volt kevesebb a törések száma. A kutatók megállapították, hogy a program sikeres volt az esések és sérüléses esések számának csökkentésében.

Az agyvérzéses pácienseknél a járás sebessége jó jelzője lehet az egyensúlyozásnak, tehát például annak, hogy a személy mennyire érzi magát biztonságosan sétálás közben. Amikor ezek a betegek rezisztenciaedzésen vesznek részt minimum 6 hónappal a stroke után szignifikáns, jelentős javulás figyelhető meg a járási sebességben és a hat perces sétálós tesztek eredményében is láthatunk javulást. Ez azt mutatja, hogy az egyensúly is fejlődik.

A Parkinson kóros betegeknél gyakran jelentkezik a remegés, a mozgás lassulása (bradikinézia), a merevség, valamint számos esetben egyensúly problémák fordulnak elő. Egy vizsgálatban összehasonlították a nyújtó, egyensúlyfejlesztő, valamint erősítő feladatokat tartalmazó edzésprogram hatékonyságát (mFC) a progresszív rezisztenciaedzéssel (PRT). Mindkét 24 hónapos edzésprogram után a PRT csoport UPDRS- III. értékei szignifikánsan csökkentek. Az UPDRS – III értékek tartalmazzák a motorikus próbák, a merevség, a járás, a poszturális testtartás és további kinetikus mérések együttes értékeit. Minél magasabbak ezek az értékek, annál korlátoltabb az illető a betegség által, és annál problémásabb a mozgása. 

A rezisztenciaedzés pozitív hatását figyelték meg az egyensúlyra és a járásra különböző populációkban. Ez segít a megőrizni az egyensúlyt, valamint javítja sok ember számára az életminőséget,

 

 

forrás: actigraphcorp.com




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu