Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az egészségünk megvan írva?

Érdekességek

Az egészségünk megvan írva?

2021.06.28

Egy a közelmúltban elvégzett nagyon tanulságos felmérés alapján a megkérdezett németek több mint a fele meg volt győződve arról, hogy nem tudja befolyásolni az egészségi állapotát. A válaszadók 52 százaléka egyetértett azzal a kijelentéssel:

 "Ha megbetegszem vagy meghalok, akkor ez úgy is megtörténik. Nem tudom befolyásolni."

A válaszadók iskolai végzettsége alapján vizsgálva kiderült, hogy azok, akiknek alacsonyabb az iskolai végzettsége, azok nagyobb mértékben hisznek az egészségükkel kapcsolatos sorsuk megváltozhatatlanságában.

Az érettségivel rendelkezők 45 százaléka hisz a sors megváltoztathatatlanságában, az általános iskolai végzettséggel rendelkezők esetében ez az arány már 64 százalék.

Ezeket a német embereket nem zavarják a kutatási eredmények, nem zavarja őket a valóság: nevezetesen, hogy nagyon szoros a kapcsolat a betegségek és az életmód között, vagyis, hogy az életmóddal jelentős mértékben befolyásolhatjuk egészségünket: különösen érvényes ez a cukorbetegség, a szívbetegségek, a stroke, a hát- és térdproblémák, a depresszió, valamint bizonyos ráktípusok, mint például a méh-, emlő- és vastagbélrák esetében.

Pedig a valóság az, - amely tényeket a nagyon nagy számú kutatási eredmények is alá támasztanak -, hogy  akik eleget mozognak, nem dohányznak és egészséges étrendet fogyasztanak, azok esetében jelentősen csökken ezeknek a betegségek megjelenésének a kockázata.

Az előzőekben részletezett nagyon negatív eredménye  - vagyis, hogy a betegséget és a halált nem lehet befolyásolni életmódunkkal  - a felmérésnek elsősorban az idősebb korosztály nézeteit fejezi ki, míg a 30 év alattiak esetében ez az arány ’csak’ 43 százaléka, addig a 65 év felettiek esetében ez az arány már 67 százaléka volt.

A kövérek, a túlsúlyosak és a többiek

A válaszadók 74 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy Németországban az emberek egyre kövérebbek és kövérebbek lesznek. Csak egy nagyon kicsi 7%-s kisebbség nem értett egyet ezzel. Ez azt jelenti, hogy az emberek érzései egybeesnek a tudományos adatokkal, amelyek szerint ma már több mint minden második egyén túlsúlyos és ezeknek az embereknek az aránya folyamatosan növekszik. A válaszadók abban is egyetértettek, hogy az elhízás nem csak az egyén számára okoz problémát. Kétharmaduk szerint az elhízás "jelentős társadalmi probléma". Ez összhangban van azokkal a becslésekkel, amelyek szerint Németországban már 8-20 milliárd euró/év egészségügyi költség merül a túlsúly okozta megbetegedések következtében. (2 800 - 7 000 milliárd Forint!!!!)

A kép akkor válik differenciáltabbá, ha a válaszadók környezetét, baráti körét is vizsgáljuk. Csak 22 százalék gondolja úgy, hogy nem esetükben, hanem csak a környezetükben élők esetében van ez így, vagyis eszerint a túlsúly nagyobb valószínűséggel érzékelhető a baráti körben, a rokonoknál vagy kollégáknál, mint saját magukon. Pedig csak bele kellene nézni néha a tükörbe. Ami a válaszadókat vagyis saját magukat illeti, a 25 év feletti válaszadók 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt öt évben átlagosan alig hét kg-t hízott. 18 százalék pedig azt jelezte, hogy az Ő testtömegük csökkent.

Azok között, akik már egy vagy több testsúlycsökkentő diétát is kipróbáltak, azok esetében a hízás mértéke 51 %-al emelkedett és csak 24 százalékuk esetében csökkent.

A szerkesztő megjegyzése: Ezeket a rémísztő adatok egy Németországban a közelmúltban elvégzett felmérés alapján jelezték a kutatók. Kérdés, hogy vajon Magyarországon, ahol a túlsúlyosak aránya még rosszabb a fentieknél vajon miképpen gondolkodnak az emberek.

https://www.focus.de/gesundheit/gesundleben/tid-19438/gesundheitsstudie-fitness-motivation-freunde-oder-geld_aid_539747.html




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu